NRK Meny
Normal

Varsler hardere linje overfor arbeidsledige

Nav-direktør Sigrun Vågeng varsler tøffere krav til arbeidsledige. Hun mener at personer uten jobb må se på muligheten for å flytte på seg for å få nytt arbeid.

Våveng om arbeidsledighet

– Vi har tro på at ledigheten snur i 2017, sier Vågeng.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Fredag kom tallene som viser 80.000 ledige og 14.400 på tiltak ved utgangen av oktober. Det er 11.700 flere enn for ett år siden og 3,5 prosent av arbeidsstyrken. Antallet helt ledige har økt med 2.000 bare den siste måneden, ifølge Nav.

Ved utgangen av oktober står 10 273 personer helt uten arbeid i Rogaland. Det er nesten 600 flere enn for en måned siden.

Samtidig som ledigheten øker mer enn forventet, lyses det nå ut færre ledige jobber enn tidligere i høst.

Oppfordrer til å flytte på seg

Men Nav-sjefen nyanserer nå bildet av økonomisk nedtur og økende arbeidsledighet i Norge: Det er på kysten fra Agder til Trøndelag at arbeidsledigheten øker. Nå stiller hun krav til de ledige, melder Dagens Næringsliv.

– Andre steder er det jobber. For eksempel i Nord-Norge og i Oppland som jeg nettopp besøkte, sier Sigrun Vågeng til avisa.

Nå ønsker Nav-sjefen større mobilitet blant de ledige.

– Mye tradisjonell industri investerer, har glede av lav kronekurs og tilbyr jobber. Derfor har vi også sagt vi tror ledigheten snur i 2017, sier Vågeng.

Statsråden støtter strengere praksis

Arbeidsminister Robert Eriksson (Frp) er enig med Nav-sjefen.

– Jeg er svært glad for at hun følger opp signalene som er gitt om konsekvent og strengere praksis, sier han.

Størst ledighetsøkning nå i oktober er det blant ingeniører og it-folk i kystfylkene. Men ni fylker har lavere ledighet. Det er behov for 6.000 ingeniører og ikt-folk.

– Bare til regjeringens tiltakspakke for satsing på vei og jernbane trengs 500 ingeniører, sier statsråden.