NRK Meny
Normal

Varsler billioner i ekstrainntekt

Bedre teknologi skal gjøre Norge til verdensmestere i å få ut oljen fra oljefeltene, men det gjenstår ennå litt.

Statsråd Tord Lien fikk æren av å åpne Nasjonalt senter for økt utvinning i Stavanger. Senteret skal bidra til at man kan hente ut enda mer olje fra eksisterende felt, og med det øke inntektene til staten.

Statsråd Tord Lien fikk æren av å åpne Nasjonalt senter for økt utvinning i Stavanger. Senteret skal bidra til at man kan hente ut enda mer olje fra eksisterende felt, og med det øke inntektene til staten.

Foran 250 fremmøtte og presse var det olje- og energiminister Tord Liens dag i Stavanger i dag. For åpningen av senteret for økt utvinning, også kalt Nasjonalt senter for IOR, kan bety store penger inn i statskassa.

I dag utvinnes det under halvparten av det som finnes i oljefeltene på norsk sokkel, og mye av grunnen er at det rett og slett er vanskelig å få resten ut.

– Dette senteret vil i fremtida fylle en viktig rolle i videreutvikling av norsk sokkel. Det ligger svært store ressurser i felt som allerede er i drift, sier Tord Lien.

Tusenvis av milliarder

Problemene kan være alt fra tung og seig olje, til lite trykk i undergrunnen. Men ved å utvikle nye løsninger for å hente opp mer ser ambisjonene å øke utvinningen med over 20 prosent.

Med en økning på nærmere 25 prosent, kan regnestykket fort komme opp i tusenvis av milliarder. Eller med andre ord: billioner av kroner.

Det er anslått at én prosents økt utvinning kan gi en ekstrainntekt på over 300 milliarder kroner. Med en økning på nærmere 25 prosent kan regnestykket fort gå opp i tusenvis av milliarder, eller med andre ord: billioner av kroner.

Til sammenligning bruker staten omkring 170 milliarder kroner på alderspensjon, og 120 milliarder på helseforetakene i året.

Det er Merete Vadla Madland som skal lede senteret som ligger i tilknytning til Universitetet i Stavanger, og hun har klare ambisjoner.

– Vårt mål er å bidra til å få utvinningsraten opp mot 70 prosent, sier Vadla Madland.

Stor behov for energi

– Det er viktig at alle sammen som kan bidra, bidrar til at vi får ut mest mulig av de feltene. Både fordi det betyr store inntekter til Norge, men og fordi det er stort behov for energi utenfor Norges grenser, legger Lien til.

Det var lenge en konkurranse om hvor senteret for økt utvinning skulle ligge, og både Bergen, Trondheim og Stavanger konkurrerte om å få det. Men i august i fjor ble det avklart at Stavanger fikk senteret.

– Dette er et resultat av 30 års hardt arbeid. UiS og IRIS har bygget opp et forskningsmiljø i den internasjonale elitedivisjonen og i alle år dyrket et nært samarbeid med industrien, sier Madland.