Sauda forebereder seg på å bli isolert

Uvanlige nedbørsmengder fører til flom i Rogaland og Hordaland, melder meteorologen. NVE advarer mot snøskred og jordskred. I Sauda forbereder de seg på å bli isolert.

Svandalsfossen

Tirsdag kveld er det manuell dirigering forbi Svandalsfossen på Fv 520 i Sauda. Kommunalsjef Randi Karin Habbestad regner med at vegen snart blir stengt.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Oppdatering onsdag formiddag: Fv 520 forbi Svandalsfossen er fremdeles åpen, med manuell dirigering. Det bekrefter Randi Karin Habbestad i Sauda kommune.

Tirsdag formiddag var Fv 520 i Sauda allerede oversvømt på grunn av de store vannmengdene i Svandalsfossen. Kort tid etterpå ble det innført manuell dirigering på stedet.

– Svandalsfossen vil sannsynligvis bli stengt og Sauda vil bli isolert, sier teknisk kommunalsjef i Sauda kommune, Randi Karin Habbestad.

For ifølge værmeldingen er det lite som tyder på at Svandalsfossen vil bli temmet med det første.

– Det er meldt mye regn i tre dager på rad, da blir det alvorlig, sier vakthavende hydrolog i flomvarslingen til Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Elin Langsholt.

Derfor har Habbestad vært i kontakt med en beredskapsbåt.

– Jeg har sagt at de må være forberedt på å komme til oss på kort varsel, sier hun.

Siden Fv 520 Breiborg–Røldal er vinterstengt, blir de snaue 5000 innbyggerne i Sauda helt isolert hvis veien forbi Svandalsfossen stenges.

Et stykke øst for Sauda, i Suldal kommune, står Rv 13 i fare for å bli stengt ved fylkesgrensa på grunn av skred- og flomfare.

Fossmark våtest

Fra midnatt og frem til klokken 19.00 tirsdag er det kommet over 60 mm nedbør flere steder i Hordaland. Fossmark er våtest med 64 mm. I Rogaland har Vats i Vindafjord fått 54 mm, eller ligger det på 30–40 mm flere steder i fylket.

Det er meldt nedbørsmengder på nærmere 300 millimeter over en periode på tre dager, melder Meteorologisk institutt tirsdag. Det er en liten nedjustering fra NVEs varsel om 300 til 400 millimeter nedbør i samme periode.

Anne-Mette Olsen

Meteorolog Anne-Mette Olsen advarer folk mot å bevege seg i fjellet.

Foto: privat

– Det er spesielt. Dette er noe som skjer kun hvert femte år. Kanskje så mye som hvert tiende år, forteller vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt Anne-Mette Olsen.

Onsdag er det ventet mellom 60–80 millimeter på 24 timer og torsdag mellom 80–100 millimeter nedbør.

Varsel om flom

Mandag sendte NVE ut varsel om flom- og jordskred på aktsomhetsnivå oransje, og stor snøskredfare faregrad fire i Rogaland og Hordaland.

Tirsdag klokken 12.20 bekrefter NVE at de har sendt skred- og flomeksperter til Odda for å overvåke situasjonen. Kommunen har også satt i verk andre tiltak i forbindelse med at det er ventet store nedbørsmengder de neste dagene med fare for flom og ras.

For to uker siden gikk det flere ras i Odda, som på et tidspunkt stengte tre av de fire veiene i kommunen.

Øyvind Rørtveit Vindafjord kommune

Driftsoperatør i Vindafjord kommune, Øyvind Rørtveit, var tirsdag morgen ute for å gjøre forebyggende tiltak mot regnværet.

Foto: Thomas Halleland / NRK

– Været skal holde seg mildt, og da vil snøsmelting i fjellene bidra til flom i elver og vassdrag. Det kan bli store skader enkelte steder, men fortsatt er det usikkert hvor nedbøren treffer, sier Langholt.

Hun opplyser at det kan bli en del stengte veier i de to vestlandsfylkene de neste dagene.

– Det regner allerede, utover dagen vil det regne heftig. I morgen kan vi vente flom enkelte steder.

Flomvarsel:

  • Rogaland: Nivå tre
  • Hordaland: Nivå tre

Jordskredvarsel:

  • Rogaland: Nivå tre
  • Hordaland: Nivå tre
Laster Twitter-innhold

Bekymret over snøskredfaren

Både i Hordaland og Rogaland varsler NVE om stor snøskredfare med faregrad fire av fem nivåer.

– Det er stor fare for snøskred. Det er absolutt fare for å bevege seg inn i bratte nysnø områder. Folk må være veldig obs om de skal gå i fjellet i dag, sier Langholt.

Ølen

I Ølen merkes nattens nedbør allerede. Det er ventet at mengden nedbør skal øke utover morgendagen.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Snøskred:

  • Hardanger: Nivå fire

Meteorologisk institutt har sendt ut varsel om økt overvåking av værsituasjonen, men kommer ikke på nåværende tidspunkt å varsle om ekstremvær.

– Men det er helt klart at nedbøren vil forårsake lokale problemer. I tillegg er det veldig skummelt med snøskredfaren. Jeg håper inderlig at folk ikke ferdes der det er bratt terreng i fjellet, utdyper meteorolog Anne-Mette Olsen.

I Hordaland har Statens vegvesen varslet om fare for vannplaning. Det skyldes mye vann på veiene grunnet nattens nedbør.