NRK Meny
Normal

Pøsregn i tre dager til ende

Det er sendt ut varsler om fare for flom og mye nedbør i Rogaland for de neste dagene.

Flom i Egersund

Det er trolig Dalane-regionen som blir rammet kraftigst av store nedbørmengder de neste dagene. Bildet er fra Egersund under en flom for tre år siden.

Foto: Øystein Ellingsen / NRK

– Regnværet blir nok kraftigst lengst sør i Rogaland, på Jæren og i Dalane-regionen. Det starter mandag ettermiddag, og det letter vel egentlig ikke skikkelig opp før utpå fredag.

Det sier statsmeteorolog Mette Skjerdal ved Værvarslinga for Vestlandet til NRK.

«Bertha» og babyen gir regn i mange dager

Hun mener at den kraftigste nedbøren denne gangen trolig vil komme litt lenger sør enn den gjorde torsdag i forrige uke. Da ble området rundt Vigrestad rammet av oversvømmelser.

– Letter ikke opp før fredag

Meteorologisk institutt har sendt ut OBS-varsel:

«Fra mandag ettermiddag ventes lokalt mye nedbør i Rogaland. Det kan komme 30–50 mm på 12 timer»

Flom på Vigrestad

Torsdag i forrige uke ble området rundt Vigrestad på Jæren rammet av kraftig ne3dbør og oversvømmelser. Denne uken er det trolig områdene litt lenger sør som får mest regn.

Foto: Anders Fehn / NRK

– Dette varselet blir trolig fornyet. et kommer flere slike 12-timers perioder med mye nedbør de neste dagene, sier Skjerdal.

Til sammen kan det komme 150 til 200 millimeter til og med onsdag. Det er og ventet litt nedbør på torsdag, før det ser ut til endelig å lette opp på fredag.

Flomvarsel

NVE har sendt ut følgende flomvarsel (gult nivå) for Rogaland og Agder:

«Det er varslet store nedbørmengder i Rogaland og Agder i løpet av de neste dagene. Vannføringen vil kunne øke i mange mindre elver og bekker, som kan føre til lokale oversvømmelser. Tettbygde strøk er spesielt utsatt. Det er noe usikkerhet knyttet til nedbørfordelingen og hvor mye som vil komme. »

Regnværet i dagene framover kommer til å variere i styrke, både fra sted til sted, og fra time til time. Det er likevel absolutt grunn til å få på seg støvler og regnklær, sier meteorologen.

Mandag kveld og først på tirsdag blir det og kraftig vind i Rogaland, med stiv til sterk kuling langs kysten.