NRK Meny
Normal

Varebil tatt av vinden

Politiet advarer bilister mot uværet.
Stormen Tuva har nå nådd kysten av Sørvestlandet.

Boknasund

Varebilen ble tatt av vinden på Boknasundet bro på E39 i Rogaland

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

Boknasundet bru på E39 i Rogaland måtte stenges etter at en henger på en varebil blåste overende og kilte seg fast på brua.

Hengeren sperret begge kjørefelt, det er køer på begge sider og det vil ta tid før brua kan åpnes igjen.

Det er ble først gjort et mislykket forsøk på fjerne varebilen, men den sterke vinden gjorde bergingssarbeidet svært vanskelig

 

stormbru
Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

 

Vinden i området er nå så sterk at politiet vurderer å stenge brua, også etter at varebilen er fjernet.

Ferjeforbindelsen mellom Arsvågen og Mekjarvik på E39 er stengt torsdag formiddag.

Politiet advarer bilister med lette biler som har stort vindfang å kjøre over broene i området i den sterke vinden i formiddag.

Boknasund

Stormen gjør bergingsarbeidet på Boknasundet bro svært vanskelig

Foto: Gisle Jørgensen / NRK

 Tuva har nådd kysten

Stormen har nådd kysten fra Hordland til svenskegrensen i formiddag. Den blir trolig ikke fullt så kraftig som meteorologene først ventet. De heftigste stormkastene kommer i Skagerrak. Vi går glipp av det aller verste, og det kan vi nok bare være glade for, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NTB.

Meteorologisk institutt sendte onsdag ut ekstremværvarsel for strekningen Farsund til svenskegrensen for stormen Tuva. Torsdag morgen blåste det allerede full storm i Nordsjøen. Tuva vil først treffe Vest-Agder, og uværet beveger seg østover i løpet av dagen.

 

Stormsjø
Foto: Bjørn Grimen / NRK

 

Uvær i fjellet

Tuva vil blåse rett mot land, noe som betyr økt risiko for ødeleggelser. Særlig båter, kaianlegg og sjøbuer er utsatt. 
Også kysten av Rogaland og sørlige deler av Hordaland vil få vindstyrke opp i storm, men her blåser vinden langs kysten, og det blir dermed mindre ødeleggelser, sier Thyness.

I fjellet vil det blåse storm i perioder, og det blir ganske mye nedbør. Det betyr vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, sier Thyness.

Østlandet slipper unna ekstremvær, men det blir skikkelig surt og kaldt. Vi får nok sterke vindkast også her, det er ventet mye nedbør. Det kan jo skape en del vansker for folk, sier meteorologen.

Lokale oversvømmelser

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut varsel om fare for lokale oversvømmelser. På grunn av mye nedbør og mildt vær de siste ukene, er vassdragene følsomme for mer regn, og dessuten kan is og snø tette igjen avløp.

Mange steder i Telemark, Vestfold og Østfold er det frost i bakken. Da kan det bli en god del overflatevann, sier Thyness.

Stormen vil minke til sterk kuling torsdag kveld, og Tuva vil ventelig gå over i løpet av kvelden og natten. Men allerede fredag morgen er det nytt uvær på vei.

Vi venter en arvtaker fredag morgen i de samme områdene, men det blir trolig ikke like kraftig som Tuva. Foreløpig har vi ikke vurdert det som nødvendig å sende ut ekstremværvarsel, sier Thyness. Etter dette ser det ut til å roe seg for helgen. 
Det får være den gode nyheten, legger hun til.

 

Stormsjø
Foto: Bjørn Grimen / NRK