Varaordfører i Sandnes raser mot Schibsted

Schibsted Norge vurderer å selge resten av tomta ved trykkeriet på Forus i Sandnes kommune. Det er ikke varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli, fornøyd med.

Schibsted Trykk Stavanger, Forus

Da Stavanger Aftenblad i sin tid fikk kjøpe tomten på Forus var planen at dette skulle styrke det lokale medielandskapet. Slik ble det ikke.

Foto: Ingvald Nordmark / NRK

Tirsdag ble det klart at grunnet overkapasitet i Schibsted Trykk A/S vil trykkeriet på Forus i Sandnes bli lagt ned. Området trykkeriet ligger på var i sin tid tiltenkt å bli hovedsete for Stavanger Aftenblad.

– Slakter selskapene

Slik ble det ikke, og etter at Schibstedkonsernet gjorde et oppkjøp av Stavanger Aftenblad i 2007 står man bare igjen med et nedlagt trykkeri og en tomt på 30 dekar. Det liker varaordfører i Sandnes, Pål Morten Borgli, lite.

Pål Morten Borgli

Varaordfører i Sandnes kommune, Pål Morten Borgli, er ikke fornøyd med utviklingen etter at Schibsted Trykk valgte å legge ned trykkeriet på Forus.

Foto: NRK

– Jeg syns ikke det er kjekt at de kommer hit og gjør et strategisk oppkjøp som vi trodde var basert på vilje til å satse i området. I stedet går de inn og ser på underliggende verdier, slakter selskapene og stapper profitten inn i selskapene i Oslo, sier Borgli.

Konsernsjef i Schibsted Norge ASA, Didrik Munch avviser Borgli sine beskyldninger om at Schibsted ikke har ønske og vilje til å satse på Stavanger Aftenblad.

– Vi slakter ingenting. Vi satser fult og helt på at Stavanger Aftenblad også i fremtiden skal være den levedyktige mediebedriften den er i dag, sier Munch.

Skulle styrke mediebransjen

Stavanger Aftenblad kjøpte den aktuelle tomten på 50 dekar fra Sandnes kommune på midten av 90-tallet. Den gang var tanken at tomten skulle brukes til å satse og å utvikle det lokale medielandskapet, og tomten gikk nærmest på billigsalg for bare 15 millioner kroner, ifølge Borgli.

– Det var bakgrunnen for at Aftenbladet i sin tid fikk lov å kjøpe dette området av Sandnes kommune. Det var ikke slik at dette var et ordinært salg. Her var det en klar intensjon om at noe skulle skje i mediefremtiden.

Vurderer salg av tomten

Men som alle vet har medieverdenen endret seg radikalt fra den gang. Schibsted sitter nå igjen med et tomteareal på 30 dekar, og slik har tomten ligget siden 2006. Nå vurderer Schibsted hva de skal gjøre med tomten.

Didrik Munch

Konsernsjef i Schibsted Norge, Didrik Munch, sier de vil fortsette å satse på Stavanger Aftenblad også i fremtiden.

– Vi eier jo tomteområdet og selve tomten som trykkeriet står på. Nå må vi vurdere hva som er det mest fornuftige å gjøre sett fra vårt ståsted, sier Munch.

Munch utelukker ikke at konklusjonen kan bli å selge tomten.

Borgli vil ha et møte med Schibsted for å diskutere områdets fremtid.

– Vi vil høre hva de tenker om området og salget. Det er klart at vi i kommunen ønsker å ha tomten tilbake igjen på de vilkårene vi solgte den til, sier han.

– Vi møter selvfølgelig kommunen når de måtte ønske det. Det skulle bare mangle, sier Munch.