NRK Meny
Normal

Var redd Nhleko skulle forsvinne

Viking-ledelsen fryktet at Toni Nhleko skulle dra på ferie til familien i Sør-Afrika - uten å komme tilbake. Derfor solgte de ham til Hammarby.

Toni Nhleko og Tom Prahl
Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

I 2003 opplevde Brann at Nhleko bare reiste hjem, og etter det NRK erfarer, ville Viking unngå at spissen sin karriere i Stavanger endte på samme måte

Viking-ledelsen har fått mye kjeft fra supportere og fotball-eksperter etter at de - tilsynelatende uten sverdslag - lot Toni Nhleko gå til svenske Hammarby i forrige uke.

Mange har funnet det oppsiktsvekkende at bunnlaget, som har scoret færrest mål i Tippeligaen, kvittet seg med en spiss  som med sine fire seriemål tross alt var klubbens toppscorer.  

Enveis-billettt til Sør-Afrika

Men NRK Rogaland vet at Viking fryktet at Nhleko uansett ville forsvunnet i løpet av kort tid - tilbake til familien i hjemlandet Sør-Afrika - uten å melde fra og uten at Viking fikk noe tilbake - akkurat slik Nhleko endte sin karriere i Brann for tre år siden.

Nhleko fikk nylig innvilget ekstra ferie for å dra hjem til familien, og etter det NRK erfarer, fryktet Viking flere slike turer i tiden framover, og i verste fall uten noen retur-reise.

Derfor skal det ha vært enkelt for Viking-ledelsen å takke ja til de omlag 2.5 millioner kronene som svenske Hammarby tilbød.

Toni Nhleko kom til Viking i fjor sommer, og i spiss-par med Egil Østenstad var han sterkt delaktig i Vikings gode høstsesong.

I år har klubben vært langt mindre fornøyde med sør-afrikanerens sportslige prestasjoner - noe sportslig leder Østenstad ikke har lagt skjul på.

Henviste Nhleko til benken

Derfor kjøpte Viking i sommer Peter Ijhe, som raskt henviste Nhleko til benken - en tilværelse spissen var svært lite tilfreds med, og etter det NRK vet, skal Nhleko flere ganger ha bedt klubbledelsen om å få skifte klubb.

Så da det dukket opp en villig kjøper, sa Viking ja,  i frykt for likevel å miste spissen uten å sitte igjen med en eneste krone.