NRK Meny
Normal

Jobba som fastlege uten autorisasjon

En utenlandsk lege jobbet i flere måneder som fastlege i Sauda uten norsk autorisasjon. – Alvorlig brudd på sikkerheten, sier fylkeslegen som nå oppretter tilsynssak.

Smelteverket i Sauda

Mannen jobbet som fastlege i Sauda i flere måneder uten autorisasjon.

Foto: Arne Gunnar Olsen

Mannen fikk jobb som fastlege i Sauda i høst, men etter mistanke om at han var ruset på jobb i november, ble det oppdaget at han ikke hadde norsk autorisasjon. – Rutinesvikt, sier rådmann Wictor Juul til avisa Ryfylke.

– Det har skjedd vurderinger som har vist seg å være feil. Vi er ikke fornøyd med oss selv nå, sier Juul.

Fikk autorisasjon til slutt

Det ble gjort undersøkelser sier rådmannen, og mannens referanser og faglig bakgrunn skal ha vært tilfredsstillende. Men autorisasjonen manglet. Den kom ikke før i januar.

– At en lege kan jobbe i tre og en halv måned uten autorisasjon eller lisens er et alvorlig brudd på sikkerheten i helsevesenet, sier fylkeslege Pål Iden, til avisen.

Fylkesmannen oppretter nå tilsynssak for å finne ut hva som har skjedd, og opplyser videre at helsemyndigheten i Norge, og legens hjemland blir varslet.

Mannen fikk til slutt sin autorisasjon i januar, men ble i februar anmeldt for voldtekt, og sa deretter opp jobben og forlot Sauda.

Politiadvokat Brita Lysaker presiserer at dette ikke er snakk om et lege/pasient-forhold.

– Det er to voksne personer som kjenner hverandre fra Sauda. Politiet mottok en anmeldelse om en mulig voldtekt, og jeg kan bekrefte at en person ble pågrepet etter dette, sier Lysaker.