NRK Meny
Normal

Vant klart etter nesten seks mil

I søndagens Wings for Life World Run på Jæren gjaldt det å springe så langt du orker. Jarle Risa sprang 58,8 km og vant klart.

World Run i Rogaland

– Det er godt å få stoppet opp etter å ha sprunget så lenge. Det er herlig, sier Jarle Risa fra Undheim.

Han har akkurat mottatt et massivt trofe, som er beviset på at han har vunnet årets Wings for Life World Run på Jæren. Wings for Life er et langdistanseløp som arrangeres samtidig i flere land. Inntektene går til forskning på ryggmargskader (se fakta).

Uvanlig løpskonsept

Aksel Lund Svindal

Alpinstjernen Aksel Lund Svindal blir intervjuet etter å kjørt følgebilen i Wing for life-løpet på Jæren søndag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Løpet startet på Clarion Hotel Energy på Tjensvoll i Stavanger, og stoppet på Salte sør for Bryne. Nesten tusen løpeglade deltok.

Men løpet skiller seg fra vanlige kappløp. En følgebil starter litt etter løperne. Bilen kjører i et fast tempo. Den siste som blir tatt igjen av bilen, vinner. Og i år var ingen i nærheten av Jarle Risa. Hele 58,8 kilometer måtte alpinist Aksel Lund Svindal i følgebilen kjøre før han hadde tatt igjen Risa.

– Jeg syntes litt synd på ham på slutten, det var jo sinnssyk motvind. Han løp sikkert i snaue fire timer, så det er en imponerende innsats, sier Lund Svindal.

– Imponerende

Sprang lengst

Det var ikke noe å si på gliset da Jarle Risa vant Wings for life-løpet på Jæren i helga.

Selv klarte han å springe nesten tre mil før han ble tatt igjen av bilen, men det var i fjor. På grunn av en skade i akillesen ble alpinstjernen i år bedt om å kjøre følgebilen.

– Da jeg passerte 30 km var det fortsatt mange som løp. Det var det mest imponerende, at så mange løp så langt og var så godt forberedt, sier Svindal.

Vinneren Risa er en dedikert ultraløp-løper, altså en som liker å springe lenger enn et maraton, som er på 4,2 mil.

– Når jeg løper mange ultraløp andre steder i verden, så må jeg jo nesten stille opp i dem som går rett utenfor døra mi hjemme, sier han.

Men det gjeveste for Jarle Risa var å løpe lenger enn broren Svein Ove Risa. Han stilte nemlig samtidig i tilsvarende løp i Florida, men sprang fire kilometer kortere enn Jarle.

Intervju med fjorårets vinner av løpet Wings for life world run.

VIDEO: Elise Selvikvåg Molvik vant fjorårets Wings for life world run.