NRK Meny
Normal

– Mindre unødvendig drift å kutte

Stavanger universitetssjukehus driver såpass effektivt at det er vanskeligere å kutte der enn på andre helseforetak. Det mener fylkeslege Pål Iden.

Pål Iden

Fylkeslege Pål Iden tror det er ekstra vanskelig å kutte ved sykehuset i Stavanager fordi rogalendinger som ikke trenger sykehusebehandling heller ikke får det.

– Det som er spesielt i Rogaland er at bruken av spesialisthelsetjenester er lavere enn andre steder i landet, så det er mindre å hente ut når man skal skjære ned og flytte over til kommunene, sier fylkeslege i Rogaland, Pål Iden.

Les også: Helse Stavanger skal spare inn 44,6 millioner kroner

Les også: – Nå har økonomitenkningen ved sykehuset gått for langt

Ikke mange kuttmuligheter

Mens det i andre deler av landet blir lagt inn pasienter som egentlig ikke behøver behandling på sykehus og derfor unødig binder opp verdifulle ressurser, er dette i mindre grad tilfelle i Rogaland.

Konsekvensen er at ledelsen ved Stavanger universitetssjukehus ikke har så mange muligheter til å kutte i driften.

Den siste tiden har sykehuset jobbet med en rekke kutt for å få penger nok til å bygge ut sykehuset i fremtida. Først var det psyk-bilen som sto i fare, deretter sendte en overlege ved radiologisk avdeling bekymringsmelding til helseministeren på grunn av kutt.

Les også: - En ny regjering vil gi et bedre sykehus

Les også: 31 pleiere mangler og 14 senger stengt på psykiatrisk i Stavanger

Korte ventelister

Men selv om enkeltavdelinger og -tilbud har fått merke kuttene som er gjort og som planlegges videre, driver sykehuset så effektivt at det er lite å kutte mener fylkeslegen.

– Jeg følger med på ventelister og fristbrudd og det er ikke større grunn til bekymring enn det har vært tidligere, sier Iden.

Samtidig legger han til at det står verre til på enkelte avdelinger.

– Både dette med røntgen og patologi som er viktige støttefunksjoner for de kliniske avdelingene, har en utfordring. Også i rusbehandlingen og psykatri ser vi lignende utfordringer. Min anbefaling til helsetjenesten i Rogaland er å lage gode planer.

Les også: – Legger de ned psykebilen er det hinsides all fornuft

Les også: Psykebilen er redda

Iden mener kommunene og helseforetakene må bli flinkere til å samarbeide for å håndtere fremtida.

– Det er klart, skjærer man ned på pasientbehandling så går det utover pasienter. Utfordringen blir å lage en rasjonell arbeidsfordeling, sier Iden.

Det skal kuttes 44,6 millioner kroner ved sykehuset, men det er ikke sikkert at det stopper ikke der: Helseforetaket har nemlig et mål om et overskudd på 90 millioner.