Hopp til innhold

Vanskelig å få sjøfolk

Rederi trenger 100 nye ansatte. Frykter rekrutteringen blir vanskelig.

Maleri av sjøfolk, av Sven Skjold
Foto: Fra Østensjø Rederis hjemmesider

Østensjø Rederi AS i Haugesund tror det kan bli vanskelig å finne nok sjøfolk når de nå ekspanderer. I løpet av halvannet år skal rederiet bygge fem nye skip og ha mellom 80 og 100 nye sjøfolk. Rekrutteringsarbeidet blir den vanskeligste biten. Det sier befraktningssjef Hilde Svendsen.

- Det er vanskelig å få sjøfolk innen alle grener ombord nå, sier Svendsen.

Østensjø rederi har ikke flagget ut noen av båtene sine, og Svendsen sier det er viktig for rederiet å bruke lokal arbeidskraft. Med 26 båter i flåten og behov for ny arbeidskraft kan dette bli vanskelig. Men utflagging er ikke aktuelt, mener Hilde Svendsen.

Prioriterer norske sjøfolk

- Nettolønnsordningen føler vi er på vår side, og det vil ikke komme på tale med utflagging.  Vi prioriterer de norske sjøfolkene, sier hun.

33 søkere til Høgskolen Stord/Haugesund har i år nautikk som førstevalg. Dette er en dobling i forhold til i fjor. Likevel regner ikke studieansvarlig Nora Olsen-Sund med at de får fylt opp de 30 plassene de har i år.

- Vi skulle gjerne hatt det slik at alle som søkte var kvalifiserte, men av erfaring ser vi at en del av de som søker ikke har matematikk og fysikkfra videregående.  Derfor kunne vi tenke oss enda flere søkere ut fra de behovene som regionen har for kvalifiserte arbeidstakere som skal jobbe til sjøs.