NRK Meny
Normal

Vannet på vei ned

- Det ser ut som vi jobber i Venezia. Det så dramatisk ut en stund da Lundeåne i Eigersund gikk langt over breddene.

Lundeåne i Egersund
Foto: Øystein Ellingsen / NRK

Gårsdagens flom i Egersund, var nær ved å få dramatiske konsekvenser for beboerne på Lundeåne bo- og servicesenter.

Lundeåne nådde 1,6 meter over normalen på det verste, og mange huseiere langs elven fikk kjellerne fulle av vann.

Asle Sunde fra kommunen var med og pumpet vann med brannbil, for å redde kjelleren i bo- og servicesenteret.

- Hvis vi ikke gjør det så vil det flyte inn der de eldre bor. Hvis vi ikke klarer å holde det a jour vil det flyte opp i kjelleren, sier Sunde. 

Venezia

Litt lenger oppe langs elven holdt næringssjef Inger Christensen og de andre i Dalane næringshage pusten. Bygget ligger slik til at med noen centimeter høyere vannføring hadde vannet fosset inn gjennom kontorvinduene.

- Nå er det bare vann. Det ser ut som vi jobber i Venezia eller noe sånt. Jeg tror det er lite grann lavere enn det var for noen timer siden. Det er jo veldig, veldig mye høyere enn det pleier å være, sier Christensen.

Kan skje igjen

Miljø og driftssjef i Eigersund kommune, Arild Rolfsen var lettet da kvelden kom og vannstanden sank. Men kommunens folk var ikke rådløse.

- Vi hadde forberedt oss godt. I  tilfelle det skulle stige ytterligere hadde vi en plan om å legge demninger rundt alle inngangsdørene til Lundeåne bo- og servicesenter.

- Tror du dette er noe vi kommer til å se oftere?

- Det ser jeg ikke vekk fra. Jeg har faktisk en følelse av at de som spår at dette er menneskeskapt, har noe for seg. Jeg ser ikke vekk fra at vi skal få oppleve det noen ganger, i alle fall de som ikke er så gamle i dag, sier Rolfsen.

Flom ved Elverhøy i Eigersund
Foto: Øystein Ellingsen / NRK