NRK Meny
Normal

Vamp-sjefen til unge talenter: Hold ut

Det er blitt vanskeligere å slå igjennom i de etablerte radiokanalene, mener Vamp-sjef Øyvind Staveland. Men i dag spiller NRK bare musikk av norske artister, i anledning kveldens Urørt-finale.

Vamp og Kringkastingsorkesteret

Vamp slapp raskt til på radio da de starta for nesten 25 år siden. Frontfigur Øyvind Staveland tor det er vanskeligere for nye artister nå.

Foto: Sara Johannessen / Scanpix

– Vi var heldige som kom i kjølvannet av mange som hadde brøyta veg for oss, som Bjørn Eidsvåg, Jan Eggum og Åge Aleksandersen. Men det var overraskende at vi skulle bli så godt tatt imot og så raskt spilt på radio, sier Øyvind Staveland.

Øyvind Staveland

Vamp-sjef Øyvind Staveland synes det er kjempefint at NRK i dag bare spiller musikk av norske artister.

Foto: Thomas Halleland / NRK

Gjennom snart 25 år har han skrevet mange sanger som ofte blir spilt i NRK. Men også for Vamp tok det tid å slå igjennom.

Holdt på å gi seg

– Det tok flere år før vi i det hele tatt fikk overskudd. Vi satt i bilen etter jobb og delte på utgiftene. Du skal betale så mye, og du skal betale så mye, sa vi til hverandre. Og det var faktisk bare så vidt vi ikke ga oss, forteller Staveland.

Rådet hans til unge, uetablerte er derfor å ha tålmodighet.

– Det kan være lett å gi opp, for det er voldsomt lite oppmerksomhet og penger i denne bransjen i starten. Så hvis du er inderlig glad i, og opptatt av musikk, og det er det som gjør at du spiller og skriver sanger – hold ut, sier han.

– Dessuten må de prøve å være seg sjøl og herme minst mulig, legger han til.

– Vanskeligere å bli spilt mye

Staveland tror det er enda vanskeligere for nye artister å slå igjennom i dag.

– Samtidig er det jo flere medier å spre musikken sin på. Men jeg tror ikke det er så enkelt å bli spilt mye på NRK, som var en enda viktigere kanal den gang, sier han.

Slutface

Slutface fra Stavanger er i Urørt-finalen i kveld.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

Men i dag spiller alle NRKs radiokanaler utelukkende musikk av norske artister. Anledningen er Urørt-finalen klokka 21 på P3 og fra 21.25 på NRK3 i kveld, med blant andre Stavanger-bandet Slutface som deltagere.

Stas å bli spilt på radio

Det synes Vamp-sjefen er et kjempegodt tiltak, og etter 25 år synes han stadig det er stas å bli spilt på radio.

– Særlig når jeg sitter alene og hører at en av våre sanger kommer. Hvis jeg sitter sammen med mange andre, er det ikke like kjekt. Men at de fortsatt spiller mye av vår musikk etter snart 25 år, er jo kjempeflott, sier han.