– Gleder oss til få med Jan igjen, sier Vamp-sjefen

Vamps opprinnelige vokalist Jan Ingvar Toft er tilbake og ingen gleder seg mer over det enn Vamp-sjefen Øyvind Staveland.

Jan Toft

Jan Ingvar Toft var med fra starten i Vamp og skrev også flere av bandets mest kjente sanger.

Foto: Warner Music

Jeg opplever at vi har har en felles forståelse for hva Vamp var og er, sier Øyvind Staveland til NRK.

Haugesundsgruppen Vamp er på langt nær død. Allerede neste år går gruppen i studio. Vamp-sjef Øyvind Staveland gleder seg stort over gjenforeningen som vil resultere både i ny plate og turne.

Vokalist Jan Ingvar Toft var med sin karakteristiske stemme med på å forme Vamp allerede fra starten og ga gruppen et særpreg. Han skrev oigså flere av grupens sanger de første årene.

Fantastisk opplevelse

Vamp

Øyvind Staveland i Vamp.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

-Det var en fantastisk opplevelse å ha med Jan på scenen i forbindelse med jubileumsturneen i fjor. Vi gleder oss veldig til å ha ham med oss videre både i studio og på scenen, sier Staveland til NRK.

Samtidig understreker han at Tofts gjennintreden i bandet ikke har hatt noe å si for beslutningen når tre av bandets medlemmer har valgt å takke for seg.

Nei, Jan har vært ønsket av alle, sier Staveland.

Felles forståelse

Toft har de siste ti årene både gitt ut soloplater, arbeidet med andre artister og også stått på scenen - blant annet i Rogalad Teaters oppsetning "Skyfri himmel - en forestilling basert på Bjørn Eidsvågs musikk.

Dette har vært en prosess. Da Jan ble med oss på jubileumsturneen kjente jeg på hvorfor vi egentlig begynte med dette. I tillegg er det også veldig god kjemi mellom ham og Odin, sier Staveland.

Uenighet over tid

I går ble det kjent at gitarist Torbjørn Økland, bassist Calle Apeland og de siste års vokalist Paul Hansen forlater gruppen. Men det har aldri vært snakk om å oppløse gruppen.

Nei, vi har over tid og også i forbindelse med de siste platene vært uenige om den musikalske retningen. Noen av oss har ønsket å beholde Vamp-uttrykket og videreutvikle det, mens andre har ønsket å gå i en litt annen retning. Det har gjort det vanskelig å fortsette sammen, sier Staveland.

Vamp gjenforening

Fra gjennforening av Vamp i 2013, med blant andre Jan Ingvar Toft.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Omorganisering

I ettermiddag sendte plateselskapet Universal Music ut en pressemelding etter at det i går ble kjent at trioen Økland, Apeland og Hansen slutter i gruppen:

"Vi kan bekrefte at Vamp har gjennomgått en omorganisering i løpet av vinteren. Det har vært uenighet om den musikalske retningen i bandet og T. Økland, C. Apeland og P. Hansen er ikke med i fortsettelsen. Vamp går i studio igjen i løpet av 2015 og det planlegges flere turneer samme år."

Det betyr at både Øyvind Staveland, Jan Ingvar Toft , Odin Staveland og resten av besetningen fra fjorårets turneer fortsetter under samme navn. Det planlegges også en stor konsertturne til neste år.

Jan Ingvar Toft

Jan Ingvar Toft

Forandringer

"Vi tar til etteretning at det blir forandringer i Vamps besetning. Calle og Torbjørn har vært med på en av norges største band- suksesser gjennom over 20 år og har vært viktige og flotte musikere for bandet. På vegne av Universal er vi glade for at Øyvind velger og fortsette eventyret, og ser frem til ny spennende Vamp-musikk live og på alle spennende distribusjonskanaler I 2015.", heter det i pressemeldingen.

I tillegg til Øyvind Stavelands fele, trekkspill og fløyter er det kanskje i første rekke vokalist Jan Ingvar Toft mange forbinder med Vamp.
Han var med fra starten, men ga seg i 1998. Toft står bak flere av Vamps mest kjente sanger fra den tiden. Han var med på sin siste Vamp-plate "I full symfoni" i 2006.

Toft har også vært med Vamp på turne i løpet av det siste året.

Flere nyheter fra Rogaland