Vaktmester spekulerte for 43 millioner kroner på én uke

Fred A. Ingebrigtsen lånte ut penger slik at de medtiltalte eller deres selskaper kunne kjøpe Acta-aksjer slik han ville, ifølge påtalemyndigheten. Flere av forsvarerne mener aktoratet har vært uvanlig ensidig.

Geir Jøsendal og Bjørn Kvernberg (f.v.)

Forsvarer for den tiltalte 62-åringen, Bjørn Kvernberg (t.h.), mener aktoratets ensidighet gjør innsidesaken vanskeligere for forsvarerne enn i en vanlig straffesak. Her med Geir Jøsendal, som forsvarer en 53-åring.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

– Dette er styrt og betalt av Fred A. Ingebrigtsen, slik påtalemyndigheten ser det, sa aktor i innsidesaken, Birgitte Budal Løvlund i retten torsdag.

I saken mot Ingebrigtsen og de seks andre tiltalte har aktoratet de siste dagene lagt frem noe av det de mener er bevis for at Ingebrigtsen brukte de seks andre til å handle for seg.

Acta-gründerens ansettelsesforhold og styreverv i selskapet gjorde nemlig at han ikke kunne kjøpe det de aksjene han ville – eller når han ville.

Handlet for 43 millioner

I løpet av noen få dager i 2006 kjøpte en bekjent av Ingebrigtsen (56), som også tok på seg vaktmesteroppdrag, flere hundre tusen Acta-aksjer. Han handlet såkalte derivater, det vil si en avtale om å betale et antall aksjer på et senere tidspunkt, men betale en del av kjøpesummen med en gang.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Atle Helljesen, Pål W. Loretzen og Bjørn Stordrange (f.v.)

56-åringens forsvarer, Pål W. Lorentzen (midten), her med Atle Helljesen (forsvarer 46-åringen, t.v.) og Bjørn Stordrange (forsvarer Ingebrigtsen).

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Dette gir mulighet for større gevinst, men også større tap. 56-åringen «gearet» seg opp, det vil si at han risikerte å tape langt mer enn han faktisk hadde tilgjengelig i kroner og øre.

Til sammen risikerte han 43 millioner kroner.

– Har ingen buffer

– Dette er en økonomisk sikkerhet han ikke har på dette tidspunktet. Det er ingen buffer i privatøkonomien hans som kan forsvare det han gjør, sa aktor Birgitte Budal Løvlund til retten.

Torsdag spilte hun av meglersamtaler fra både en 46 år gammel forretningsforbindelse fra Randaberg, den 56 år gamle vaktmesteren og 62-åringen fra Østlandet. Alt for å overbevise retten om at Ingebrigtsen sto bak aksjekjøpene de gjorde.

Birgitte Budal Løvlund og Hans Christian Koss

Aktor Birgitte Budal Løvlund og statsadvokat i Økokrim, Hans Christian Koss.

Foto: Mari Rollag Evensen / NRK

Fra før har meglersamtaler fra Ingebrigtsens halvbror blitt spilt av for retten.

– Vanskeligere for forsvaret

Sistnevntes forsvarer, Bjørn Kvernberg, mener aktoratet er ensidig.

– Vi hadde vel en tro på at aktor også skulle trekke fram ting som talte til fordel for de tiltalte. Men i denne saken virker det meget ensidig, sier Kvernberg.

– Det er klart at det gjør det vanskeligere for forsvaret enn i en vanlig straffesak, legger han til.

«Ja, f***, han burde sagt det»

Aktoratet mener 46-åringen blant annet avslører Ingebrigtsen ved å si i en meglersamtale at «Ja, f***, men det burde jeg visst, han (Ingebrigtsen) burde sagt det til meg, men jeg er jo ikke hjemme, jeg er i Spania for tiden».

56-åringen nevner på sin side Ingebrigtsens navn flere ganger for meglerne han har kontakt med en dag i 2006.

«Nå kommer disse lånene fra Fred da. Han dekker opp», sier 56-åringen blant annet.

Ingen av de sju tiltalte erkjenner straffskyld.