Hopp til innhold

Dårlig vær halverer fruktsesong

Det forventes halvparten så mye frukt i Ryfylke i år sammenlignet med i fjor. Det kalde sommerværet får skylda.

epler i Ryfylke

Det går sterkest ut over plommene og morellene i frukthagen, mens eplene og pærene vokser litt bedre.

Foto: Terje Pundsnes

Terje Pundsnes

Terje Pundsnes, fruktbonde i Ryfylke.

Foto: Benedicte Goa Ludvigsen / NRK

Fruktbonde Terje Pundsnes på Hjelmeland får bare halvparten av den normale mengden frukt i år.

– I fjor var vi i full høsting på denne tida, men i år er vi ikke kommet i gang. Jeg får besøk snart, men jeg vet ikke om jeg har noen moreller å selge til dem, sier fruktbonden.

Pundsnes vet akkurat hva han må skylde på.

– Det er et håpløst vær. Jeg skulle hatt oppholdsvær, sol og tørt, ikke flom, sier han frustrert.

Han får støtte fra en prognose fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd (GPS), som viser at svikten i årets norske fruktavlinger skyldes en kald vår og forsommer.

Dårlig bestøving

For til og med humlene og biene holder seg inne når våren er så kald som den har vært i år. Og da vokser ikke fruktene på trærne.

– Biene må helst ha opp mot 15 grader før de blir effektive. De dagene var det så få av at vi fikk ikke bestøving på rett tidspunkt. Vi fikk nok overført pollen til arret, men kanskje litt for sent, sier han.

Det går sterkest ut over plommene og morellene i frukthagen, mens eplene og pærene vokser litt bedre. Totalt ser det ut til at han kan ende opp med halvparten av mengden frukt som han vanligvis får.

Bøndene taper 20 millioner

– Det sier seg selv, inntekten blir mindre, den blir kanskje halvert. Men jeg planter nytt, så vi får nok noen bedre år etter dette, sier Pundsnes.

For Norges mest dyrkede frukt – eple – er nedgangen alene på 1.400 tonn. Det tilsvarer et tap for eplebønder på rundt 20 millioner kroner. Også pærer opplever stor nedgang, med 40 prosent avlingssvikt.

– Har du troen på at dette er et engangstilfelle?

– Ja. Vi hadde et år vi ikke helt kan sammenlikne med dette, men 79 husker jeg veldig godt. Det året sluttet vi av høstingen 5. eller 10. november. Det var ekstremt seint, og da var gjennomsnittstemperaturen for mai og september to grader under normalen. Så ille er det ikke i år, forteller fruktbonden.

Det er den store mengden nedbør som har skapt de største problemene, og i 79 regnet det ikke så mye som det har gjort i år.