Vær obs på alkoholbruken i påska

Påsken er en tid for å kose seg, og er man heldige gløtter også vårsola fram. I den forbindelse kan det friste å kose seg med en øl, et glass vin eller noe annet godt i glasset.

Sverre Nesvåg

Rusforsker Sverre Nesvåg anbefaler at du tar en prat med barna om hvordan de opplever det at du drikker.

Foto: Kaj Hjertenes / NRK

– Vi snakker mye om bevisstgjøring av det å drikke alkohol rundt barn i juletiden, særlig fordi julen blir fremhevet som barnas høytid. Påsken er like mye barnas høytid som de voksnes, og derfor er det viktig å huske å ta hensyn til dette i påsken også, sier rusforsker Sverre Nesvåg.

– Kan bli en belastning

For det er ofte slik at det inntas mer alkohol i feriene enn ellers. Og påsken byr på lange skiturer, god mat og familiesammenkomster. Da hører det ofte med alkoholholdig drikke til anledningen, og det er viktig at det ikke blir for mye.

– Vi vil jo gjerne at alle skal ha det bra i ferien, og da må alle tas hensyn til. Dette med drikking er noe barn er veldig vare for, særlig hvis de enten ikke er vant til at det drikkes i det hele tatt, eller hvis de er vant til at det går veldig galt. Da kan drikking fort bli en belastning for barna, sier Nesvåg.

– Snakk med barna

Hvor grensen går er ikke alltid like lett å vite.

– Det viktigste du kan gjøre er å snakke med barna og de unge voksne. Spør dem hva de synes er greit. Da kan man få noen ganske direkte svar.

– Særlig på store familiesammenkomster der alle er samlet, så har nok mange høye forventninger til hvordan det blir, også blant barna. Og da er det nok ekstra viktig å tenke over hvordan man vil ha det, slik at alle kan trives og kose seg.