Vådeskudd på Sandnes politistasjon

En politimann fyrte av et vådeskudd mens han pusset våpenet sitt på Sandnes politistasjon. UP-sjef Runar Karlsen tviler på at det hadde skjedd hvis politiet ikke hadde vært bevæpnet.

To polititjenestemenn har våpen i hylster på låret

Mannen, som for tiden tjenestegjør i Utrykningspolitiet, holdt på å pusse tjenestepistolen sin da han kom borti avtrekkeren.

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

UP-sjef Runar Karlsen

Runar Karlsen, sjef i Utrykningspolitiet.

Foto: Anne Lognvik / NRK

Tirsdag formiddag gikk det av et skudd da en politimann pusset tjenestevåpenet sitt i pusserommet på Sandnes politistasjon. Ingen personer ble skadet, men skuddet gikk gjennom veggen og en pussebenk. Mannen er ansatt i Rogaland politidistrikt, men tjenestegjør for tiden i Utrykningspolitiet.

– Ingen personer var i fare for å bli skutt, for han var vendt mot pussebenken og veggen da skuddet ble avfyrt, sier sjef i Utrykningspolitiet, Runar Karlsen, til NRK.

Mannen kom borti avtrekkeren ved et uhell mens han pusset pistolen, ifølge UP-sjefen. Men det skulle aldri vært noen patron i kammeret i utgangspunktet.

– Det er snakk om rutinesvikt, sier Karlsen.

Må gi fra seg våpenet

Sandnes politistasjon

Episoden fant sted i pusserommet på Sandnes politistasjon.

Foto: Andreas Molland / NRK

Tjenestemannen hadde før episoden de nødvendige våpengodkjennelser, men vil nå miste retten til å bære våpen i en periode.

– Han får ikke bruke våpen før han har fått ny godkjenning, sier han.

UP-sjefen tror tjenestemannen var ferdig med tjenesten for dagen og derfor skulle pusset våpenet. Han skal ikke ha vært innblandet i noen lignende episode tidligere.

Skal etterforske saken

Politiet i Rogaland skal nå undersøke hendelsen «i henhold til interne prosedyrer». Saken er også sendt til Spesialenheten for politisaker, som skal vurdere om det har skjedd lovbrudd.

– Vi har iverksatt etterforskning i saken. Spesialenheten vil gjennomføre flere avhør i saken i Stavanger i løpet av de nærmeste dagene, sier leder for Spesialenhetens etterforskningsavdeling i Vest-Norge, advokat Ellen Eikeseth Mjøs, til Stavanger Aftenblad.

UP-sjef Karlsen understreker at de gjør det de kan for at slike ting ikke skjer.

– UP har like god våpentrening som alle andre i politiet, sier Karlsen.

– Men er våpenopplæringen i politiet god nok?

– Ja, treningen er, sammenlignet med andre land, veldig god. Norsk politi er godt politifolk godt rustet til å være bevæpnet, sier han.

22 vådeskudd i år

Så langt i år er det rapportert 22 vådeskudd avfyrt av politifolk, mens tallet var ni i hele 2014 (se fakta).

Avgjørelsen om midlertidig bevæpning har vært gjenstand for kraftig diskusjon på Stortinget, og i opposisjonen har flere partier uttrykt at de vil avskaffe den så fort som mulig.

– Kunne dette skjedd hvis det ikke hadde vært generell bevæpning?

– Jeg kjenner ikke saken så detaljert, men det er mulig at det ikke hadde skjedd, sier Karlsen.

Stortinget har innkalt justisminister Anders Anundsen (Frp) til høring 3. november, ifølge NTB. Da må han svare på om både politiets midlertidige bevæpning og episoder med vådeskudd.