Nettsvindlerne har lært seg norsk

Det nyeste svindelforsøket kommer tilsynelatende fra Skattetaten. Det lover deg rask utbetaling av skattepengene, og det virker skremmende ekte.

Netthandel

Svindlerne som lover deg rask utbetaling av skattepengene dine ber om få opplysninger om kredittkortet ditt.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

– Vennligst send skatterefusjonsforespørselen din og gi oss 1–3 dager til å behandle den.

Denne forespørslene fikk NRKs reporter på jobbmailen mandag morgen.

Les også: Stjal kjendisarkitektens epostadresse

Les også: Advarer mot falsk selvangivelse

E-posten kom fra Skattetaten.no. Den var utformet på feilfritt norsk og oppga et tilgodebeløp som var i nærheten av det korrekte beløpet. Det var satt en frist for å søke refusjon av disse skattepengene.

E-posten slutter slik:

– Den raskeste og enkleste måten å få tilbakebetalingen er ved direkte innskudd på din kredittkortet.

Skattetaten, e-post
Foto: Anders Fehn / NRK

Henvendelsen virker ekte

I e-posten ligger en klikkbar lenke, om du trykker på denne får du opp et skjema med skatteetatens logo.

Les også: – Utrolig frekt å misbruke oss på den måten

Les også: Svindlere går nye veier

NRKs reporter kjenner til mange tilsvarende svindelforsøk. De har gjerne vært preget av hjelpeløst språk og merkelige e-postadresser. Denne henvendelsen virket så ekte at den kunne være reell.

Det er den ikke.

– Vær aktsom og slett slik e-post

– Skatteetaten har fått meldinger om at det er sendt ut falske e-poster om skatterefusjon fra en adresse som utgir seg å være etatens. Dette er et forsøk på svindel. Denne e-posten kommer ikke fra Skatteetaten. Vi ber publikum være aktsomme og slette slik e-post.

Anne Kirkhusmo

Presseansvarlig i Skatteetaten Anne Kirkhusmo ber folk være på vakt mot de falske e-postene.

Foto: Baard Brinchmann

Det sier presseansvarlig i Skatteetaten Anne Kirkhusmo til NRK.


Hun slår fat at denne typen e-poster ikke er et ukjent fenomen. Skatteetaten ser alvorlig på alle svindelforsøk og har politianmeldt noen tidligere tilfeller.

I e-posten får mottakeren beskjed om at hun eller han vil få tilbakebetalt et tilgodebeløp på skatten. For å få utbetalt pengene må mottaker sende inn sensitiv informasjon ved å trykke på en lenke.

– Sperr kort og konti så raskt som mulig

– Dette er et såkalt phishing-forsøk, for å lure til seg kredittkortnummer og koder. Skatteetaten vil aldri be om kredittkortinformasjon, sikkerhetskoder, regninger, kopi av pass, førerkort eller kontonummer via e-post. All elektronisk kommunikasjon med Skatteetaten foregår innlogget i Altinn, sier Kirkhusmo.

Skattetaten ber om at mistenkelige e-poster sendes til phishing@skatteetaten.no. Det gir etaten mulighet for å oppdage nye varianter raskere.

–Vår oppfordring er at folk ikke oppgir noe av informasjonen e-posten ber om og ikke svarer på e-posten. Trykk ikke på eventuelle lenker eller vedlegg. Hvis man har gitt kort- og kodeopplysninger som ble etterspurt, sperr kort og konti så raskt som mulig, sier Kirkhusmo.