Utsira viser omsorg for flyktningfamilie

Sofyia Mohammed drømmer om en god fremtid for seg selv og familien. I Norges minste kommune har hun nå startet et nytt liv.

Svært få av landets minste kommuner med færre enn ett tusen innbyggere tar i mot flyktninger. Utsira er et unntak. Søndag kom den første flyktingfamilien - som nå håper drømmer skal bli virkelighet her.

Svært få av landets minste kommuner med færre enn ett tusen innbyggere tar imot flyktninger. Utsira er et unntak -søndag kom den første flyktningfamilien.

– Det er ikke som jeg trodde. Det er bedre, sier Sofiya Jama Mohammed.

Det er gått to dager siden hun og den vesle datteren flyttet inn i nytt hus på Utsira i Rogaland, øya som ligger en drøy ferjetime fra fastlandet. Det er mye som er forskjellig fra livet hun levde i Mogadishu i Somalia.

– Det er fint, og jeg liker det, sier 27-åringen.

Kun et fåtall av de minste kommunene i landet tar imot flyktninger. Utsira er med sine 200 innbyggere et unntak – Mohammed og familien blir den første flyktningefamilien på øya.

Planlegger flere boliger

Bjørn Aadnesen

Bjørn Aadnesen, rådmann i Utsira kommune, har tro på vellykket integrering av flyktninger i kommunen.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Samfunnet her ute er godt kjent med at vi får denne familien her nå, og vil ta dem godt imot. Mange har allerede stilt opp og viser stor omsorg for at de skal komme. Dette skal bli et såkalt vellykket prosjekt, sier Bjørn Aadnesen, rådmann i Utsira kommune.

Han er trygg på at integreringen kommer til å gå bra i et så lite samfunn. Dersom integreringen blir vellykket, kan kommunen komme til å ta imot flere flyktninger. Derfor planlegges det nå nye boenheter ved gamleskolen.

– Her ser vi for oss at det skal bygges fire nye boliger. I utgangspunktet er boligene tenkt til flyktninger og til vanskeligstilte på boligmarkedet, sier Aadnesen.

Venter på familiegjenforening

Hos Safiya er ikke familieidyllen komplett før hun treffer ektemannen og deres eldste datter på tre år igjen. De er foreløpig i Kenya og venter på svar på familiegjenforeningssøknaden.

– Jeg savner dem veldig mye. Jeg håper de snart kan komme, og jeg håper på en god fremtid, sier Mohammed.

Med et nytt liv for hele familien på Utsira, kan drømmene gå i oppfyllelse.

– Drømmen min har allerede begynt. Jeg har mitt eget hus, og jeg håper på en god fremtid, sier hun.