Utleiekonge må retten – tiltalt for millionsvindel

En av Stavangers største boligutleiere, Karl Atle Knudsen, forsvant fra Norge etter at politietterforskingen mot ham startet, og satt sju måneder i polsk fengsel. Nå er han tiltalt for grovt økonomisk utroskap og moms-svindel.

Utleiebolig

Dette er et av utleiehusene til Karl Atle Knudsen. Her fant politiet og brannvesenen sammen med Arbeidstilsynet 32 sengeplasser. Bildet er fra 2013.

Foto: Ståle Frafjord

Tirsdag starter rettsaken mot stavangermannen, som selv nekter straffskyld. Politiet vil inndra verdier for 11,7 millioner kroner fra 45-åringen.

– Han ser frem til å få opplyst saken i retten. Vi mener den ikke er godt nok opplyst nå, sier en av Knudsens advokater, Christian Flemmen Johansen.

45 år gamle Karl Atle Knudsen er en av Stavangers utleiekonger og har eid flere titalls leiligheter i distriktet. Han ble pågrepet i forbindelse med saken som nå kommer opp i retten, allerede i 2013, men forsvant fra Norge etter han ble løslatt fra varetekt i november det året.

I 2015 ble han pågrepet i Polen, hvor han satt over sju måneder i fengsel. Knudsen ble utlevert til Norge i juni 2016.

I Stavanger ble han varetektsfengslet fordi politiet fryktet han skulle forsvinne fra landet igjen. I Polen skal han hatt et privat forbruk på over 2,3 millioner kroner.

Det er satt av nesten to måneder – fra 12. september til begynnelsen av november – til rettssaken mot 45-åringen, som er tiltalt for en rekke brudd på bokførings-, lignings-, og straffeloven.

LES OGSÅ: Eiendomsutleier tatt av politiet

Unndratt millioner

I en omfattende tiltale på ti sider, listes lovbruddene opp. Forholdene Knudsen er tiltalt for daterer seg helt tilbake til 2007:

  • Knudsen skal flere ganger ha levert såkalte 0-oppgaver for omsetningen i sine selskap, altså levert omsetningsoppgaver som viser at han ikke har noe moms å betale, mens han egentlig hadde hatt flere millioner i omsetning som han unndro å betale moms på.
  • Knudsen skal ha leid ut både boliger og næringslokaler ulovlig og unndratt momsen på dette også. Han skal ha krevd utgående moms, altså moms av leietakerne, men ikke betalt sin del til myndighetene. I flere av leilighetene til Knudsen skal det ha bodd østeuropeere som jobbet for stavangermannen.
  • Knudsen skal ikke ha innrapportert all avgiftspliktig omsetning som butikken Lavpris hadde i Lagårdsveien i Stavanger. Forskjellen mellom innrapportert og reell omsetning skal ha vært på flere millioner kroner. Kundene til butikken skal ha betalt moms på varene.
  • Det samme gjaldt også for Knudsen utleieselskap.
  • Knudsen skal overført penger fra forskjellige selskap, blant annet selskapet Asub Stavanger AS, til sine egne kontoer for privatforbruk. I tiltalen står det pengene ble brukt til svart avlønning av sine ansatte. Tre overføringer på totalt to millioner kroner er listet opp.
  • Stavangermannen unnlot å informere om kontantuttak og pengeoverføringer i selvangivelsen og betalte dermed ikke skatt for all inntekt.

Totalt skal det være snakk om flere millioner kroner i unndratt moms og flere tilfeller av grov økonomisk utroskap.

LES OGSÅ:

Butikkansatte sier de fikk 32 kroner i timen

Boligutleier anmeldt til politiet

– Gir blaffen i lover og regler

- Han er en gjenganger

Konkursras

NRK publiserte en lenger rekke med artikler om forretningsmannen fra Stavanger i 2013. Blant annet hadde Knudsen leid ut og bygget på eiendommene sine ulovlig i flere tilfeller og lekt katt og mus med tilsynmyndighetene i årevis.

Ifølge Bizweb har over 30 selskap Knudsen har hatt tilknytning til blitt tvangsoppløst eller gått konkurs.

Ulovlig leilighet i båtnaust

Båtnustet på Hundvåg ble utleid i to år før byggesaksavdelingen i kommunen fikk stanset virksomheten. Bildet er fra 2013.

Foto: Ståle Frafjord

– Har vært en belastning

– Jeg ønsker ikke gå inn på om han (Knudsen, journ. anm) erkjenner straffeskyld nå, men han mener grunnlaget for saken er feil. Han vil forklare seg nærmere om dette når rettssaken begynner, sier advokat Flemmen Johansen.

– Hvordan har det vært for Knudsen å sitte i fengsel i Polen?

– Hele saken har vært en enorm påkjenning. Han har det ikke bra og ser frem til å fortelle sin side av saken, sier advokaten.

I tillegg til tiltalepunktene som omhandler momsbedrag og økonomisk utroskap, er Knudsen også tiltalt for trusler mot en saksbehandler i Arbeidstilsynet. Han skal ha sagt til henne at han hadde «lyst til å knekke nakken på henne».

Politiadvokat Cecilie Tonning ønsket ikke å kommentere saken fredag.