– Det var ein dårleg spøk som har gått utover mange, seier Thea Wold Bøvre.
Ho er assisterande restaurantsjef ved Olivia i Stavanger. I det strålande sommarvêret som var sist fredag ettermiddag, var uteserveringa full.
Rundt klokka 16.30 kasta ein mann i finlandshette frå seg ein sekk på serveringsområdet, ropte noko og sprang.
Folk fekk panikk, seier Bøvre. Politiet kom til byen, evakuerte delar av sentrum og fekk til slutt tak i mannen som hadde kasta sekken, ropt og sprunge. Det viste seg at det «berre» skulle vere ein spøk i eit utdrikkingslag.
Mange fekk eit heilt anna inntrykk av hendinga.
Bøvre var på jobb. Då sekken blei kasta inn, var ho innandørs. Men ho hugsar godt korleis fredagssommaridyllen brått endra restauranten.
– Det var berre å handle på instinkt. Det skapte panikk. Det var ikkje lenge før det var tomt, seier ho.
Gjest har meld saka til politiet
Kjartan Hjorteland er ein av dei som var der. Saman med han var sonen på åtte år. Dei to sat inne, men blei raskt merksame på kva som skjedde. Stemninga utanfor flytta seg kjapt inn.
– Det var hyling og skriking. Sjølv var eg i ferd med å knuse eit vindauge for å kunne evakuere, seier han.
Det verste for Hjorteland var at det var barn til stades.
– Det blei opplevd som ein dødstrugsel, seier han.
Måndag melde han hendinga til politiet.
– Dette er eit uttrykk for å vise politiet noko av frykta og panikken som mange kjende på. Dette var særs alvorleg, seier han.
Åtte personar i utdrikkingslaget blei tatt med av politiet fredag.
– Vi ser alvorleg på hendinga. Alle dei involverte er avhøyrde, det same er fleire vitne, seier politiadvokat Per Terje Brundtland.
Politiet har framleis noko etterforsking att, men Brundtland seier dei skal vere ferdige om «kort tid».
– Dette var eit særs dårleg gjennomført utdrikkingslag. Dette blei tatt veldig alvorleg av dei som opplevde det. Mange blei skremde, seier han.
– Fælt å sjå tilsette og gjestar
Tre dagar seinare er fleire framleis prega av det som skjedde, seier Bøvre. Dei tilsette som var på jobb har fått bistand frå bedriftshelsetenesta, og restauranten oppmoda gjestar til å ta kontakt med krisetelefonen til Stavanger Legevakt.
Ho seier ho har stor respekt for dei som var på jobb. Gjestane har ho vondt av.
– Det var fælt å sjå tilsette og gjestar vere prega av dette, seier ho.
Spøken har ho ingen ting til overs for.
– Det blir opp til oss å ta vare på gjestar og tilsette etterpå, seier ho.