Denne elven skal sikre inntekter for Dalane-kommunene

Norges vassdrags- og energidirektorat tilrår kraftutbygging av Hellelandsvassdraget i Dalane-kommunene.

Ja til utbygging av Hellelandsvassdraget

Norges vassdrags- og energidirektorat tilrår kraftutbygging av Hellelandsvassdraget i Dalane-kommunene.

– Det er jo den største utbyggingen som Dalane Energi har hatt noen gang.

Det slår direktør Ivar Sønstadbø i Dalane Energi fast. Etter tretti års venting skal det nå bli strøm av strømmen i Hellelandsvassdraget. Dalane-regionen trenger kortreist strøm.

Ivar Sønstadbø

Direktør Ivar Sønstadbø i Dalane Energi mener utbyggingen av Hellelandsvassdraget vil sikre inntekter for eierkommunene i Dalane.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Vi produserer rundt halvparten av den strømmen vi trenger i regionen. Dette vil være et stort bidrag til å sikre kraftproduksjonen her lokalt, men all kraft vil bli solgt. Det vil sikre inntekter for de fire eierkommunen i Dalane. Det vil gi oss et mye bedre grunnlag å bygge videre på, sier Sønstadbø.

– En samlet tropp står bak

Kraftproduksjonen skal foregå både i Lund, Bjerkreim og Eigersund. Eigersund kommune eier Dalane Energi, og setter pris på at tretti års kraftkamp nå er kronet med seier.

Les også: Over flomtoppen i Eigersund

Dalane Kraft AS har i flere tiår ønsket å få dette til. Nå ser det ut som om planene kan bli realisert.

Leif Erik Egaas

Eigersund-ordfører Leif Erik Egaas sier at det er en samlet tropp som står bak utbyggingen av Hellelandsvassdraget.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

– Det har vært full tilslutning både i kommunen og fylket for å få dette til, så det er en samlet tropp som står bak denne planen her.

Det sier Eigersunds ordfører Leif Erik Egaas.

Mindre vannføring i vassdraget

Det er stort potensial for fornybar kraftproduksjon i vassdraget.

– Det er et stort nedslagsfelt. Det er forholdsvis mye vann i omløp her, selv om det akkurat nå er veldig tørt, sier Richard Waldemar Samslått, som er energisjef i Dalane Kraft.

Richard Waldemar Samslått

Richard Waldemar Samslått, som er energisjef i Dalane Kraft, sier kraftutbyggingen vil føre til at det blir mindre vannføring i Hellelandsvassdraget.

Foto: Bjørn Olav Skjæveland / NRK

Vannveiene og tre av de fire kraftverkene blir liggende inne i fjell. Det er planlagt strømproduksjon til 8000 husstander.

– Det som blir synlig etterpå er først og fremst damkonstruksjoner og inntakskonstruksjoner. Så vil det selvfølgelig og være synlig at det er mindre vannføring i vassdraget, Det er ikke til å stikke under en stol, sier Samslått.