De mener seniorboliger forlenger livet

Salget av nye boliger har stanset opp. Nå satser utbyggerne på seniorboliger. I Stavanger er det planer om over tusen leiligheter for folk fra seksti og oppover

Utbyggerne satser på seniorboliger

Eva og Birger Høiland flyttet for to år siden inn i en av de få seniorboligene som er bygget i Stavanger. De mener denne boformen forlenger livet.

– Her kan vi bo veldig lenge før vi eventuelt må på sykehjem. Det forlenger livet.

Eva og Birger Høiland flyttet for to år siden inn i en av de få seniorboligene som er bygget i Stavanger. 60 kvadratmeter på Tjensvoll for dem som er over 60 år.

Les også: Du kan få mindre for boligen enn du tror

Les også: Her kjøper ingen utsiktstomt når boligprisene går ned i Stavanger

– Vi har noen tanker om hva seniorboliger kan være. Det er ikke bare å bygge en haug med leiligheter. Vi må tenke på det med fellesskap, på rom der de kan være sammen.

Kåre Reiten

Kåre Reiten, som leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger, sier mange utbyggere nå satser på seniorboliger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Det sier Kåre Reiten, som leder for kommunalstyret for levekår i Stavanger.

Utbyggerne står i kø

I et boligmarked som stagnerer, står utbyggerne i kø for å bygge boliger for gruppen 60 pluss.

– Først og fremst er det mange som er interessert i å kjøpe og gå inn i seniorboliger. Nå opplever jeg at veldig mange utbyggere ser dette som et marked i en litt tøff periode. Jeg har ukentlig møter med utbyggere som ønsker å bygge seniorboliger, sier Reiten.

I Stavanger er det nå planer om over 1000 leiligheter, med sosiale mingleplasser for å pleie fellesskapet.

– Det er snakk om å selge sitt hus i 60–70 års alderen og flytte inn i en seniorbolig der de skal ha et fellesskap. Der skal man forebygge ensomhet. Ensomhet er et stort problem når man kommer opp i høy alder og blir alene, sier Reiten.

Rein Olav Hansen

Rein Olav Hansen i Bate synes området ved Hermetikkfagskolen i Stavanger egner seg godt for seniorboliger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Hermetikkfagskolen

Utbyggingsselskapet Bate er en av dem som vil inn i senior-markedet. De ønsker å bygge seniorboliger i den gamle Hermetikkfagskolen i Stavanger.

Les også: Tregere og billigere boligmarked i Stavanger

Les også: – Boligmarkedet har vært oljesmurt

– Det er et utmerket område. Det er sentrumsnært og flott og fint. Jeg vil tro at det appellerer til seniorer å bo så sentralt som det er her, sier Rein Olav Hansen, som er utbyggingssjef i Bate nybygg.

Hermetikkfagskolen i Stavanger

Bygningen til Hermetikkfagskolen i Stavanger kan bli seniorboliger.

Foto: Eirik Gjesdal / NRK

Vil ikke ha eldre-gettoer

– Det positive er at du kan bo i ditt hjem lengst mulig. Du kan i dag og få mye stell i hjemmet ditt. Derfor er det positivt at folk får bo hjemme.

Les også: – Befolkningsvekst gjør at omstilling i eldreomsorgen er nødvendig

Les også: Vil bo sosialt i eldrekollektiv

Det sier Kåre Walvik, som er leder for eldrerådet i Stavanger. Eldrerådet ser positivt på den økte interessen for å bygge seniorboliger, men advarer mot å skape eldre-gettoer.

Kåre Walvik

Kåre Walvik, som er leder for eldrerådet i Stavanger, ser positivt på den økte interessen for å bygge seniorboliger, men advarer mot å skape eldre-gettoer.

Foto: NRK

– Jeg synes det skal være en blanding av befolkningen. Det er jo kjekt for oss eldre å se på livet rundt oss. Vi er mye hjemme. Da er kjekt å se på livet på utsiden, sier Walvik.