NRK Meny
Normal

– Det største siden Gutenberg

NRK-duoen Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland har gjort noe de tror ingen har gjort før dem: De har snakket inn ei lydbok, som nå er blitt ei papirbok. Revolusjonerende effektivt for bokbransjen, mener de.

Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland
Foto: Ole Andreas Bø / NRK

– En merkedag. Dette er et paradigmeskifte, sier Bjørn Olav Skjæveland.

– Det er rart ingen har gjort dette før, sier Per Øystein Kvindesland.

«Bokskriving i motsatt rekkefølge»

Det hele begynte som en spøk i radioprogrammet Utakt, som går på NRKP1 mandager mellom 22 og midnatt. Kvindesland og Skjæveland forsøkte å presentere ideen om «bokskriving i motsatt rekkefølge» for de største forlagene i Norge, men ingen syntes ideen var særlig god.

Så blei det plutselig alvor, da Jæren Forlag synes ideen var god. Mens NRK har rettighetene til lyd- og videoopptak fra innspillinga, får Jæren Forlag rettighetene til teksten, som nå blir gitt ut som bok. Den heter «Etter det vi har grunn til å tro...»

Se hvordan lydboka «Etter det vi har grunn til å tro» ble til med Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland i studio.

– Tok en hel lørdag

Innspillinga ble gjort i NRK Rogaland sitt radiostudio lørdag 29. mars. De to snakket i seks timer det som trolig er verdens første lydbok innlest på direkten uten manus, var vel i havn.

Allmennlærer med to vekttall i musikk, Olav Hove, skrev det hele ned. Ord for ord.

– Det gikk jo en hel lørdag å snakke denne boken, så det tar jo sin tid, sier Skjæveland.

– Men når vi nå ser resultatet vil vi absolutt si at det var verdt strevet, sier Kvindesland.

– Litteraturens oppgave er jo å skape debatt, og etter det vi har grunn til å tro er det en hel haug her som kan diskuteres, både om form og innhold, sier Kvindesland.

Boka er inndelt i kapitler, men de er ikke numerert, så man må rett og slett prøve seg litt fram.

– Det er ei bok du kan ta fram når du har et kvarter, og trenger å komme i godt humør. Du trenger ikke lese mer en et par kapitler om gangen, sier Kvindesland.

Se hvordan lydboka «Etter det vi har grunn til å tro» ble til med Per Øystein Kvindesland og Bjørn Olav Skjæveland i studio.

Neppe under juletreet

De understreker i kor at det er helt tilfeldig at boken kommer i god tid før julegaverushet.

– Det blir vel ikke solgt noe særlig bøker før jul, undrer Kvindesland.

– Nei det er vel mest slips det går i, spør Skjæveland.

Og legger til:

– Hvis ikke almennlærer Olav Hove hadde skrevet så utrolig seint, så hadde den jo vært ferdig mye tidligere, sier Skjæveland.