Usolgte boliger hoper seg opp i Rogaland

For øyeblikket ligger det 4200 nye og brukte boliger i Rogaland ute for salg på nettstedet Finn. Det er desidert flest i landet.

Ledig bolig

Du skal ikke gå langt på Storhaug i Stavanger før du finner et sånt skilt på en husvegg.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

Jone Thomassen

Jone Thomassen, eiendomsmegler i Focus eiendomsmegling.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Til salgs, til salgs, til salgs.

Eiendomsmegler Jone Thommasen går gatelangs på Storhaug i Stavanger. «Til salgs»-plakatene lyser mot oss.

Med 4200 nye og brukte boliger til salgs på nettstedet Finn, er Rogaland fylket med desidert størst tilbud – 1800 flere enn i Hordaland og dobbelt så mange som i Sør-Trøndelag.

– En fin leilighet i første og andre etasje i et sånt hus? Nå vet ikke jeg hvordan den ser ut innvendig, men det er unormalt at en sånn leilighet skal stå for salg i ett år, sier Thommasen, i det vi passerer et «til salgs»-skilt.

Dobbelt så lang tid i Rogaland

Han har vært eiendomsmegler i Stavanger siden 2001, og har aldri opplevd boligmarkedet tregere enn det er i dag. Det tar mer enn dobbelt så lang tid å selge en bolig i Rogaland, sammenlignet med Hordaland og Oslo.

– Vi har gått ned cirka ti prosent i år. Vi er inne i en dårlig periode, sier Thommasen, som har sitt eget selskap.

Nedgangen i oljebransjen har ført til lavere etterspørsel, og at det tar lengre tid å få solgt boliger.

Leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening, Bård Birkeland, mener mange selgere og meglere ikke har tatt innover seg at boligen de skal selge ikke er like mye verdt som i fjor, og at det bidrar til at boligene ikke blir solgt.

Bård Birkeland

Bård Birkeland, leder i Rogaland Eiendomsmeglerforening.

Foto: Johan Mihle Laugaland / NRK

– Så lenge det går sakte, men sikkert nedover, så ligger meglerne og selgerne i etterkant hele tiden. Det gjelder å ta et jafs og sette prisen skikkelig ned, sånn at du får solgt huset, sier han.

– Kjøperne blir litt forvirret

Men også kjøperne gjør sitt for at prisene går nedover.

– Kjøperne får veldig mye å velge mellom, de blir litt forvirra og tenker at de skal vente og se hvilke andre ting som kommer. Da hoper det seg opp, og det fører til at prisene vil gå enda litt mer ned, sier Birkeland, som håper at prisnivået vil stabilisere seg i løpet av 2016.

Flere nyheter fra Rogaland