– Nesten umulig for seriøse å slippe til

Flere bedrifter er tatt i skatte og avgiftskontroller i Nord-Rogaland den siste tiden. Aller verst er det å være seriøs innen oppussing og rehabilitering av eiendom.

Svart arbeid illustrasjon

Flere bedrifter jobber svart i Nord-Rogaland nå enn tidligere, mener politiet. (Illustrasjonsbilde)

Foto: NRK/Scanpix


– Det har nok bygget seg opp over tid. Nå ser vi at det i ulike bransjer har skjedd en vekst i ulovlig arbeid, med det til følge at den seriøse delen blir utkonkurrert. Det sier politistasjonssjef i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Edgar Mannes.

Edgar Mannes

Politistasjonssjef i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt, Edgar Mannes, varsler flere kontroller.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Flere kontroller

I Haugaland og Sunnhordland politidistrikt har det de siste to månedene vært to store kontroller, og flere bedrifter er tatt for ulovligheter. I tiden fremover skal det bli enda flere kontroller, lover politiet.

På landsbasis er det bevilget 25 millioner kroner ekstra til å bekjempe denne typen kriminalitet i 2015. Dette på bakgrunn av opprullingen av omfattende saker med menneskehandel, hvitvasking av penger, skatteunndragelse og svindel.

Næringslivet er positive til kontroller

I næringsforeningen i Haugesund-regionen blir politiets kontroller mot svart arbeid godt tatt imot. Administrerende direktør, Egil Severeide, sier det slik:

Egil Severeide er administrerende direktør i Næringsforeningen i Haugesundsregionen

Egil Severeide er administrerende direktør i Næringsforeningen i Haugesund-regionen. Han er positiv til flere aksjoner mot svart arbeid.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Det hilser vi velkommen. Det er absolutt et behov for å granske disse markedene nærmere. Vi har sett at spesielt rehabiliteringsmarkedet er veldig useriøst. Der er det nesten umulig for de seriøse selskapene å få en posisjon.

Nye bransjer blir "svarte"

Politiet mener også dette er et alvorlig samfunnsproblem, og politistasjonssjef Edgar Mannes er særlig bekymret for at de avdekker mer kriminalitet i bransjer hvor dette tidligere ikke var vanlig.

– Bygg og anlegg har vært nevnt som en dominerende aktør der det er innslag av arbeidsmarkedskriminalitet. Men det finnes også i en god del andre servicebedrifter, slik som frisører og bilvaskehaller, der svart arbeid stadig blir avdekket.

Det er flere bransjer en må ha øynene åpne for i forhold til denne formen for kriminalitet, avslutter Mannes.