NRK Meny
Normal

Upoplære julegaver

Er du en av de som sier du er glad for  julegaven når du ikke er det? Da er du ikke alene.

Julegaver
Foto: Kvale, Jens, Jens Kvale / SCANPIX

Nå er det laget en undersøkelse på om nordmenn er fornøyde med julegavene de får. Den viser at hele 7 av 10 nordmenn har løyet og sagt de er glad for en julegave som de slett ikke vil ha.

Det er analysebyrået Norstat som har snakket med 1000 nordmenn over hele landet på vegne av elektrokjeden Euronics om nordmenns holdning til julegaver. 

De fleste har opplevd det man aller helst vil unngå; å åpne en presang man egentlig ikke vil ha, for så å late som om man er strålende fornøyd. Nå kan julegavehandlere få gode råd for å unngå de verste fadesene. 

Slips

Mange menn får slips. Ikke alle like fine.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Unngå panikkjøpene lille julaften

Mange har en plan for innkjøpet av julegaver, men slett ikke alle.

– Vårt råd er å forhøre seg på forhånd med den man skal kjøpe gave til, men husk at mange trenger litt tid til å tenke seg om, og glem for all del ikke byttelapp. Da slipper du kanskje de mest pinlige øyeblikkene, sier Kirsti K. Berg, markedssjef i elektrokjeden Euronics.

De yngste ”faker” mest

84 prosent av de under 30 oppgir at de har latt som om de har blitt glade for en julegave, mens 62 prosent av de over 50 sier det samme. Skal du kjøpe gave til noen på Vestlandet, bør du kanskje være ekstra oppmerksom. 3 av 4 vestlendinger oppgir at de har ”faket” julegave-lykke. Til sammenligning oppgir drøyt halvparten av de som bor i Nord-Norge det samme.

DVD-film er årets julegave

Mens forhandlere av elektroartikler hvert år trekker frem det de mener er årets julegave, har Euronics spurt folk hvilke typer elektroartikler det er mest sannsynlig at de kommer til å gi til jul. Håpet er nå at disse gaveidéene skal føre til ekte lykke. Her er gavene som mest sannsynlig havner under årets juletrær:

DVD-film 48 prosent

Spill 37 prosent

Kjøkkenartikler 35 prosent

MP3-spiller 25 prosent

Mobiltelefon 19 prosent 

Drømmer du om flatskjerm-tv eller ny hjemmekino til jul, ikke ha for store forhåpninger. Bare 3 av 100 sier det er sannsynlig at de vil gi bort dette til jul.

flatskjerm

Det er få som har tenkt å kjøpe flatskjerm i julegave.

Foto: Borgen, Ørn E. / SCANPIX

Bytter over en lav sko

Skulle du ønske å bytte gaver, er du ikke alene.

– Vi opplever at mange bytter gaver de har fått til jul, og at de fleste ikke har problemer med å innrømme det. Selv om dette ikke gjelder for alle, bekreftes det langt på vei i undersøkelsen. Mens 2 av 10 opplever det som vanskelig å innrømme at de bytter julegaver, mener 6 av 10 at det ikke er vanskelig å innrømme, sier Berg.

Likevel sitter bytting av gaver betraktelig mye lenger inne hos kvinner enn hos menn. Mens 14 prosent av mennene har vanskelig for å innrømme at de bytter gaver, oppgir nesten dobbelt så mange kvinner (27 prosent) det samme.