Skal narkoteste sjåfører i sommertrafikken

Fra og med i sommer skal et narkometer avsløre bilister som kjører i medikament- og narkorus.

Promillekontroll

Narkometeret vil gjøre det lettere å avsløre bilister som er påvirket av narkotiske stoffer.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Utrykningspolitiet (UP) har lenge jobbet for å få innført apparatet som avslører om sjåfører er påvirket av narkotiske stoffer. Nå er det klart at Rogaland får narkometer en gang før sommeren.

– Utstyret har blitt testet frem til nå, og på ledermøtet i går ble vi lovet at narkometeret vil være på plass før sommeren, sier leder for UP i Rogaland og Agder, Øystein Krogstad.

Håper at flere ruskjørere blir tatt

Øystein Krogstad

UP-leder Øystein Krogstad.

Foto: Frans Kjetså / NRK

I dag blir sjåfører utelukkende avslørt ved at politiet ser symptom på bruk av narkotika. Ved mistanke om bruk av andre stoffer enn alkohol, må sjåføren avgi blodprøve.

Det nye narkometeret er et måleapparat som kan brukes i rutinekontroller på lik linje med alkometer. På kort tid vil testen avsløre om vedkommende er påvirket av narkotiske stoffer. Krogstad tror det vil bety at flere ruskjørere blir tatt.

– Rundt én prosent av norske bilister kjører i ruspåvirket tilstand, og vi avdekker ti prosent av disse. Derfor håper jeg at langt flere blir tatt når narkometeret kommer, sier han.

Kun ett apparat i Rogaland

Regjeringen vil innføre strengere regler for kjøring i pille- og narkorus. Narkometer kommer flere steder i løpet av dette året, og det kommer endringer i vegtrafikkloven.

I førte omgang får UP i Rogaland ett narkometer. Krogstad håper det kommer flere etter hvert.

– Dersom vi får en høy avdekkingsprosent, håper vi at myndighetene ser nytten av det og kjøper enda flere.