Hopp til innhold

Sitt riktig på sykkelen

For å få en god sykkelopplevelse er det viktig at du sitter riktig på sykkelen. Her får du gode tips og råd.

Helmer Berre
Foto: Kjetil Alsvik

Når sykkelen er riktig innstilt får du også bedre utbytte av treningen.

- Komforten blir bedre og det er lettere å sykle teknisk riktig. I tillegg forebygger man belastningsskader på muskler og ledd i hele kroppen. Det sier Helmer Berre, som er aktiv syklist og daglig leder hos SATS i Stavanger.

Første gang du gjør dette på spinningsykkelen tar det noen minutter, neste gang gang vet du hvordan det skal være og det er gjort på en”en- to- tre”.
- På utesykkelen tar det gjerne litt lengre tid, og muligens må du ha hjelp av en sykkelbutikken din, men er det gjort en gang så trenger du ikke tenke mer på det, sier Helmer Berre.

Her er Helmers tips til riktig innstilling av sykkelen:


1) Setet skal være helt i vater, noe annet liker ikke rompa.

Kneet skal ha en liten knekk
Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

2) Plasser krankarmene (pedalarmene) horisontalt, klokka 12 og klokka 6. Når du sitter på setet og har hælen på pedalen som viser klokka 6, så skal du ha en bitteliten bøy på kneet. Pass på at du hele veien holder hoftene horisontalt! Sideveis bevegelse i hofteledd gir gnagsår der du IKKE ønsker det..
Når du så plasserer foten din med tåballene over pedalen vil du få helt riktig vinkel i kneet.

3) Uansett om du bruker sykkelsko eller ikke så skal fotens bredeste del være rett over pedalakslingen. Her må du kanskje justere SPD klossen litt frem eller tilbake. Gjør du dette riktig øker du kraftoverføringen og forbygger skader og betennelser.

Riktig sittestilling på sykkel
Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

4) Se til at kneet ditt beveger seg mest mulig horisontalt (rett opp og ned) i tråkket. Mye ”vingling” i kneledd medfører bare ubehag og krafttap. Får du ikke dette til, så skal du kanskje ha en liten justering av sko eller vinkel på SPD klossen. Ta kontakt med sykkelbutikken din.

5) Setet kan justeres frem og tilbake. Riktig posisjon på setet er når pedalarmene står vannrett, klokka 9 og klokka 3. Da skal det gå en loddrett linje fra spissen av ditt kne og rett ned gjennom foten og treffe pedalaksen. Igjen har dette betydning for komfort, effekt og forbygging av belastningsskader.

6) Styrehøyde er mer individuellt. Men generelt vil jeg si at du bør ha styret i samme høyde som setet. Har du styret høyere enn dette mister du mye av den kraftfulle sittestillingen. Har du styret lavere så kan du belaste ryggen mye om du ikke har brukt tid på tilvenning. Proffene sitter ofte svært lavt med styret av aerodynamiske årsaker, men husk at de har brukt lang tid på å venne seg til dette.

Det er viktig at du har riktig avstand mellom sete og styre. Er avstanden for lang, får du unødige spenninger i nakke og skuldre. Hvis avstanden er for kort vil du krumme ryggen for mye. I tillegg kan knærne treffe styret når du står (og det gjør vondt).

Slik sitter du korrekt på sykkelen
Foto: Karine Næss Frafjord / NRK

Sykkelen er riktig innstilt når du kan sitte med lave skuldre og ha en lett bøy på albuen. For å understreke dette bør du passe på at du sitter med lett grep på styret, ikke krampehold. Spenn heller opp magemusklene og la de hjelpe det å holde overkroppen oppe. For deg som sitter på spinningsykkelen mye, sjekk deg i speilet og se at du ikke spenner skuldre og nakke for mye.

Er du glad i å sykle kan det lønne seg å ta seg tid til å gå igjennom punktene over. Bruk noen minutter nå slik at du får enda mer glede av sykkeltreningen din.