Universitetet vil satse sterkere på fornybar energi

Det er satt frist til 1.juli for å ta stilling til en plan for videreutvikling av fornybar-senteret Cense.

Universitet vil satse på fornybar energi

Styret ved Universitetet i Stavanger har i dag vedtatt å videreføre og styrke forskningssenter for bærekraftig energi Cense.

– Vi har fått et økt engasjement og en økt forståelse for at Universitetet i Stavanger holder på med fornybar energi, og er opptatt av bærekraftig utvikling.

Det sier rektor Marit Boyesen ved UIS etter styremøtet ved universitetet torsdag. Et forslag om å avvikle Cense i sin nåværende form har vakt stor oppmerksomhet foran styremøtet torsdag.

Marit Boyesen

Rektor Marit Boyesen ved Universitetet i Stavanger sier det er satt en frist til 1.juli for å legge fram en plan for videreutvikling av Cense.

Foto: Stian Skjerping / NRK

– Vi har flere faglige aktiviteter som vi nå vil få frem gjennom en videreutvikling av dette forskningssenteret som har fått så stor oppmerksomhet, sier Boyesen.

Det er satt en frist til 1.juli for å legge fram en plan for videreutvikling av satsingen på fornybar energi.

Les også: Vurderer å legge ned fornybar-senter

Les også: – Risikerer å bli et rent oljeuniversitet

Skal samle troppene

Grunnen til at det ble vurdert å avvikle Cense-senteret i nåværende form var ifølge universitetsdirektør John Møst at det ikke klarer å trekke til seg nok fagfolk, og at det derfor ikke forskes nok.

Øystein Lund Bø

Øystein Lund Bø, dekan ved Naturvitenskapelig fakultet skal samle troppene i satsingen på fornybar energi ved Universitet i Stavanger.

Foto: Arild Eskeland / NRK

– Nå forsøker vi å vitalisere det vi har på fornybar energi. Vi har satt i gang en søknadsprosess på et nytt senter som vi håper kan få offentlig finansiering. Vi håper at dette blir et spark som gjør at vi kommer virkelig videre.

Det sier Øystein Lund Bø. Han er dekan ved Naturvitenskapelig fakultet og skal nå samle troppene som kan fornybar energfi på Universitet i Stavanger.

Forsvares av politikere

Flere politikere har att til orde for å opprettholde Cense , blant dem Erik Faret Sakariassen fra SV.

– Jeg synes ikke vi skal forsterke bildet av UiS som har utviklet seg de siste årene. Å beholde Cense-senteret som det består i dag er veldig viktig. Derfor vil jeg i dag fremme et forslag om å stoppe nedleggelsen av senteret, sa han til NRK tidligere i dag.

Faret Sakariassen vil la senteret fortsette i sin nåværende organiseringsform til juni 2016. Deretter skal en på ny vurdere hva som skal gjøres.

Miljøstiftelsen Bellona har og kritisert forslaget om å avvikle Cense i sin nåværende form.

– Oljefokuset i Stavanger er åpenbart så sterkt at en hverken har evnen eller vilje til å satse utover dette. Det gjør også at vi kan stille spørsmål til om institusjonene seiler under falskt flagg, og burde avskiltes som universitet, sier Karl Kristensen i miljøstiftelsen Bellona til NRK.

Flere nyheter fra Rogaland