NRK Meny
Normal

Psykolog: – Unge er bekymret for foreldrenes drikking

De som er fra 50 år og oppover drikker stadig mer, mens de unge drikker mindre enn noen gang. Dette snur opp ned på hvem som er bekymret for hvem.

Eldre og alkoholbruk

De som er fra 50 år og oppover drikker stadig mer, mens de unge drikker mindre enn noen gang.

Foto: Pål Tegnander / NRK

– Bildet er snudd litt på hodet sammenlignet med tidligere. Jeg har snakket med en del unge/unge voksne som er bekymret over foreldrenes drikking.

Det forteller psykolog Egon Hagen. Han skal holde publikumsforedrag om dette under Schizofrenidagene i Stavanger denne uken.

Egon Hagen

Psykolog Egon Hagen skal holde publikumsforedrag om generasjoner og alkoholkonsum under Schizofrenidagene i Stavanger denne uken.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Forskjellen er at den yngre generasjonen drikker mindre enn denne aldersgruppen gjorde før, mens 50,60-åringene drikker betydelig mer. Mange unge synes at foreldrene er veldig mye på farten, mellom hytten på fjellet og leiligheten i Spania. En del av det nye livet til denne generasjonen er økt alkoholforbruk.

– Vel gode på det myke livet

– Den største økningen av alkoholkonsumet er for folk fra 50 år og oppover. Det er spesielt vin som øker, og den økningen drar seg helt opp i 70,75-årsalderen. Ungdommen drikker mindre enn noen gang før, og de drikker mindre enn annen europeisk ungdom, sier Hagen.

Les også: Eldre vil ha gjennomsiktig nivåmåler på vindunkene

Les også: – Når du stadig opplever at kartongen blir tom, er det et faresignal

En undersøkelse fra alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL viser at ti prosent av de over 55 år har drukket alkohol seks til sju dager den siste uken . Blant ungene deres, i gruppen 18–34 år, er det bare to prosent som drikker så ofte.

Den samme organisasjonen har tidligere publisert en undersøkelse som viser at én av ti foreldre at de har opplevd besteforeldres alkoholvaner som problematisk.

– Jeg har snakket med ganske mange unge som synes kanskje at foreldrene har blitt vel gode på det myke livet. De er jo aldri hjemme, og når de er ute, så er de jo litt i feriemodus, sier psykologen.

Vin

Det er spesielt vindrikkingen som øker i aldersgruppen fra 50 år og oppover.

Foto: ScanStockPhoto

Hagen mener at de eldre opplever at forpliktelsene i forhold til oppdrageransvaret går over i en annen fase. Mange har god råd.

Les også: Stadig flere utkantkommuner får vinutsalg

Les også: – Jeg nektet for at mamma var full

– De har gjerne mer fleksibilitet i forhold til arbeidet, som gjør at de kan turnere dette på en annen måte, sier han.

– Alltid noen som vil slite

Psykologen mener at dette er et uttrykk for at den godt voksne generasjonen har det bra. Det en slags velferdsindikator.

– Samtidig må vi lytte litt på den indre kanalen, hvordan er det med meg og min egen drikking?

Les også: Foreldre godtar at ungdom drikker

Hagen mener at de aller fleste i den generasjonen som nå drikker mye mer enn tidligere håndterer dette «helt greit».

– Det vi vet er at hvis alkoholkonsumet øker i en gruppe, er det alltid noen på ytterpunktene som vil slite. Det er en slags forskningsmessig tyngdelov, sier han.