Hopp til innhold

Unge ranssiktede kan slippe fengsel

Seks unge gutter er siktet for fire ran i Stavanger. Guttene har delvis innrømmet at de har vært med på noen av de brutale ranene.

Politiarresten i Stavanger

Politiet i Stavanger måtte i helgen bruke politiarresten under pågripelsene av de ranssiktede 16-17 åringene. Mye kan tyde på at de siktede senere slipper fengselsopphold selv om de blir dømt for ranene.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Det er en gjeng med veldig unge gutter som er venner og kjente. Noen av dem har vært borti politiet før, mens andre er helt ukjente.

De sier Vegard Sandland, politiførstebetjent i Sør-Vest politidistrikt.

Politiførstebetjent Vegard Sandland

Vegard Sandland, politiførstebetjent i Sør-Vest politidistrikt, forteller at de seks ungdommene delvis har erkjent starffeskyld for noen av de fire ranene.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Det er seks gutter i alderen 16 og 17 år som er siktet i forbindelse med tre ranene på Hundvåg forrige helg og ranet ved Strømsbrua sist torsdag. De ble pågrepet fredag og natt til lørdag.

Les også: Politiet tror samme gjerningsmenn står bak to brutale ran

Les også: Brutale ran sprer frykt og bekymring

Sandland opplyser at alle guttene er bosatt i Stavanger-området, alle har norske pass. Alle, utenom en, kommer fra ikke-nordiske land.

Det var Stavanger Aftenblad som først omtalte pågripelsene.

Alvorlige skader

I Ulsnesveien på Hundvåg skjedde det første brutale ranet natt til lørdag 22.oktober. Offeret ble overfalt og slått i bakken av fire menn. Den 58 år gamle mannen ble frastjålet lommebok og mobiltelefon.

Hundvåg kapell

Ett av ranene sist helg skjedde ved Hundvåg kapell.

Foto: Odd Rune Kyllingstad

Mannen ble innlagt på sykehus, og ifølge politiet hadde han alvorlige skader.

40 minutter senere skjer det samme med en 55 år gammel mann i området ved Øyane sykehjem. Natten etter ble det begått et ransforsøk på Hundvåg.

Innrømmelser

Sandland sier at de siktede har delvis innrømmet straffskyld.

Les også: Politiet: Ranarane venta ei stund før dei slo til

Les også: Frp ber om tiltak mot volden i Stavanger

– Noen har knyttet seg til tre av de fire ranene. Noen forklarer at de var i nærheten. Graden av involvering er veldig forskjellig, sier politiførstebetjenten.

Ørjan Eskeland

Ørjan Eskeland er forsvarer for en av de siktede ungdommene.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

– Min klient har forklart at han har vært med på tre ran den siste tiden. Han har erkjent straffeskyld for de tre ranene. Nå får vi ta litt vare på han, og så får vi komme tilbake til hvilken straffereaksjon han skal måtte tåle.

Det sier advokat Ørjan Eskeland, som er oppnevnt som forsvarer for en av de siktede.

Ungdomsstraff

Alderen til de siktede guttene, gjør at de kan slippe fengselsstraff.

– Saken blir sendt videre til påtale, og det er statsadvokaten som tar avgjørelsen når det gjelder straffereaksjoner, men det kan kanskje ligge til rette for det som heter ungdomsstraff, sier Sandland.

Ifølge Konfliktrådet sin nettside er ungdomsstraff et alternativ til fengsel:

«For de mest alvorlige lovbrudd som ellers ville føre til fengsel eller de strengeste samfunnsstraffene, kan ungdommer mellom 15–18 år idømmes ungdomsstraff. Konfliktrådet er ansvarlig for gjennomføringen av ungdomsstraff – etter at ungdommen er dømt i retten. Straffereaksjonene bygger på prinsippet om gjenopprettende prosess.»

Jan Terje Omdal

Jan Terje Omdal, er ungdomskoordinator i konfliktrådet i Sør-Rogaland. Han mener erfaringene med ungdomsstraff er gode.

Foto: Odd Rune Kyllingstad / NRK

Møter offeret

– Ungdomsstraff medfører soning i frihet, men en tøff og stram oppfølging. Du starter med en gjenopprettende prosess der du må møte offeret. Så er det en rekke tiltak de må gjennomføre. Hvis de ikke gjør det, er det brudd på avtalen, og i verste fall blir saken sendt tilbake til påtale.

Les også: Seks ran på under en uke i Stavanger

Det sier Jan Terje Omdal, som er ungdomskoordinator i konfliktrådet i Sør-Rogaland. Han mener at det er gode erfaringer med denne formen for straff.

– Det å møte ofrene er kanskje den vanskeligste delen for ungdommene. Det at de ser at det de har gjort får en konsekvens. Vår erfaring er at flesteparten av de som har gjennomgått dette får en livsendring, sier Omdal.

Omdal understreker at målet med ungdomsstraff er rehabilitering og holdningsendring.