Her styrer AP, uansett valgresultat

Den sittende ordføreren i Norges minste kommune er Arbeiderpartimedlem. Det er også toppkandidaten på den eneste utfordrerlisten.

Jarle Nilsen, Steffen Skare

Dette er de to ordførerkadidatene på Utsira, SteffenSkare (til venstre) og Jarle Nilsen. Begge er medlemmer av Arbeiderpartiet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Det ble bare sånn. Jeg har ikke noe mot det jeg!

Det sier toppkandidaten på Ungdomslisten på Utsira, Steffen Skare, i sin kommentar til ordførerkandidaturet sitt. Han er klar til å overta vervet om den nye ungdomslisten skulle få flertall ved valget.

På ungdomslisten er øvre aldersgrense 23 år.

Les også: Vær nøye med hvor du blir gammel

Les også: Produktive rogalandskommuner

22-åringen er ferdig med maskinistutdanningen sin i Haugesund om en måned. nå vil han hjem til øykommunen.

– Jeg får jobb slik at jeg kan bo på Utsira og jobbe i Nordsjøen, sier han.

162 stemmeberettigede

Med 216 innbyggere er øykommunen lengst vest i Rogaland Norges minste.

Kommunen hadde ved forrige lokalvalg 162 stemmeberettigede og 11 representanter i kommunestyret. Det vil si at hver femtende voksne Utsira-beboer er med og styrer kommunen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Kronprinsparet Utsira

Utsira har 162 stemmeberettigede og elleve representater i kommunestyret. Kronprinsparet besøkte øykommunen for to år siden.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / Scanpix

På Utsira har det tradisjonelt vært to konkurrerende lister. Da den ene listen ikke klarte å stille med nok folk, tok ordfører Jarle Nilsen et uvanlig initiativ. Han ba ungdommen på sin egen liste om å etablere en ungdomsliste.

– Et demokratisk problem

Ordføreren stiller til gjenvalg for «Felleslisten for Utsira». Nilsen er medlem av Arbeiderpartiet. Det er også toppkandidaten på ungdomslisten.

Ordføreren innrømmer at det kan være et demokratisk problem at de to eneste valglistene i kommunen har utspring i det samme miljøet.

– Det er nok en utfordring som vi sliter med. Det er viktig å ha en opposisjon. Om en opposisjon ikke alltid får gjennomslag for sine saker, så er de nok med å dempe posisjonen, sier Nilsen.

Han mener at valget på Utsira handler mer om personer enn om partier.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Steffen Skare

Ungdomsliste-kandidaten Steffen Skare er 22 år gammel og klar til å overta styringen i Norges minste kommune om listen får flertall ved valget i september.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

– Når 20 til 25 mann skal bli enige om noe, så vil det alltid utarte seg uenighet. På Utsira har det tradisjonelt vært et personvalg uansett, mener Nilsen.

– Vi slipper å gjette på hva ungdommen vil

Ungdomskandidaten synes tiltaket med ungdomsliste er «konge».

– Det er klart at om vi hadde stått på samme liste som ham, så hadde vi havnet langt nede. Da hadde vi hatt null sjanse til å komme inn i kommunestyret, sier Skare.

Han mener Utsira-politikken trenger de unge.

– Det er greit å ha ungdommer og. Vi bør ha litt å si vi og her ute, sier ungdomskandidaten.

Les også: Utsira er mest demokratisk

Les også: Her bor de sprekeste i Rogaland

Ordføreren mener det vil være en styrke å få ungdommen inn i kommunestyret.

– De er politisk engasjerte. Da avviker nok ikke så mye i de politiske synspunktene som vi gjør, men jeg synes det er viktig å ikke bare gjette hva ungdommen vil, men faktisk ha dem i kommunestyret slik at de kan si hva de mener, sier Nilsen

Hva synes du om demokratiet på Utsira?