Hopp til innhold

Helsesøster: – Ikke reis fra ungdommene

Helsestasjonen i Stavanger opplever stor pågang av unge som trenger råd og hjelp i sommerferien. Mange av dem føler seg ensomme fordi foreldrene er reist på ferie.

Syden

Mange foreldre kan ønske seg tid sammen i sol og varme om sommeren. Men de advares mot å etterlate tenåringene sine alene hjemme.

Foto: Petter Strøm

– Sommeren er en sårbar periode for de unge, sier helsesøster Ingrid Andreassen.

Hun leder Helsestasjonen for ungdom i Stavanger. De siste årene har de holdt åpent i skolens sommerferie, og opplever at behovet er økende.

I fjor sommer oppsøkte i gjennomsnitt 50 ungdommer mellom 16 og 19 år helsestasjonen i uka. Sist tirsdag kom det 32 – på en dag.

– Ikke reis fra dem

Ingrid Andreassen

Ingrid Andreassen leder Helsestasjonen for ungdom i Stavanger.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

– Om sommeren spesielt tror jeg faktisk at ungdom er litt alene. Foreldrene har kanskje reist på sin egen ferie, mens de selv har sommerjobb her i Stavanger. De kan både føle seg litt ensomme, og de kan ha opplevd situasjoner som kanskje ikke har vært så ok, sier Andreassen.

Hun mener foreldre må ta inn over seg at unge slett ikke er så voksne som foreldrene kanskje tror.

– Jeg tror de skal tenke nøye over om de faktisk skal reise og la ungdommene være alene hjemme. Du har en forpliktelse som foreldre til å være tilgjengelig og til stede for ungene. Og når de er 16, 17 eller 18 år så er de faktisk ikke voksne enda.

LES OGSÅ: – Man blir aldri helt fornøyd med seg selv

LES OGSÅ: – Selvskading har blitt en trend

Sommeren før videregående

For det er altså ikke slik at det de unge kan slite med, tar ferie om sommeren – snarere tvert imot.

For en gruppe er sommeren ekstra spesiell – nemlig de som har avslutta ungdomsskolen og skal begynne på videregående.

Ingrid Andreassen tror at de unge både gleder og gruer seg.

– De er kanskje veldig glade for å være ferdige med ungdomsskolen, og vil starte med blanke ark på videregående. Men samtidig opplever de et veldig press og forventning. Hvilken linje kommer jeg på, kommer jeg dit jeg ønsker og kommer vennene mine der?

Viktig med venner

At den overgangen er spesiell, er også erfaringen til Stina Nesse Wiig som NRK treffer mens hun er på handletur i Stavanger sentrum sammen med søster og kusiner. Stina begynte på videregående i fjor.

– Jeg grudde meg selvfølgelig litt, men da jeg starta fikk jeg veldig mange nye venner så gikk det egentlig av seg selv, sier hun.

Jenter i Stavanger

Venner er viktige når man skal begynne på videregående, sier Stina Nesse Wiig (nummer to fra venstre) på handletur sammen med Ane Nesse Wiig, Kristin Aarrestad Nesse og Karen Aarrestad Nese.

Foto: Marianne Terjesen / NRK

For Stina var det viktig at flere av vennene havna på samme skole.

– Av de tre bestevenninnene mine, går hun ene i den samme klassen, mens de to andre går i en annen, så vi holder egentlig sammen ennå. Det er også lettere å bli kjent med andre folk hvis man er flere, særlig hvis det er litt gjenger på den nye skolen, sier hun.

Kan følge opp

Men for en del kan sommeren mellom ungdomsskole og videregående bli ganske stressende, og det er blant de problemstillingene ungdommene kommer til helsestasjonen med, forteller Ingrid Andreassen.

Hun synes det er bra, fordi det gir mulighet til å følge de unge opp.

– Da har vi allerede etablert kontakt, og de vet at de kan komme til oss når skolen har begynt, hvis de trenger det, sier Andreassen.

LES OGSÅ: Krever at helsesøstermillioner øremerkes

LES OGSÅ: – Kun motiverte vil få helsehjelp

Voldtatt på ferie

Men det er ikke bare hjemme det kan oppstå tanker og problemer de unge trenger å dele med voksne.

– Når ungdom reiser alene på ferie til mer sydlige breddegrader, så kan de oppleve uønska seksuelle situasjoner. Hver sommer har vi tilfeller av ungdom som kanskje til og med er blitt voldtatt i utlandet og strever med det etterpå, og så er det ingen som tar imot dem når de kommer hjem, sier Andreassen.

LES OGSÅ: I år blir 25 kvinner voldtatt i Syden

Også det er en grunn til at de unge ikke bør overlates til seg selv om sommeren, sier hun.

– Du må i alle fall alliere deg med en tante eller onkel eller besteforeldre som kan ta hånd om ungdommen. De må ha noen voksne i bakgrunnen, det er vår erfaring her på helsestasjonen.

Helsestasjonen for ungdom i Stavanger har i sommer åpent tirsdag, onsdag og torsdag fra klokka 11 til 15.