Hopp til innhold

Ungdom får advokathjelp via Snapchat

HAUGESUND (NRK): Otilie og Gerd Kristine (16) har begge opplevd å bli hetset på nettet. Nå får de råd fra advokat på Snapchat.

16-åringene Otilie Selsvik (t.v) og Gerd Kristine Odland mener voksne må snakke mer med ungdom om hva de holder på med på sosiale medier.

MYE STYGT PÅ NETTET: 16-åringene Otilie Selsvik (t.v.) og Gerd Kristine Odland mener voksne må snakke mer med ungdom om hva de holder på med på sosiale medier.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Jeg har lyst å ha et talerør ut til ungdommen, sier advokat Ingrid Lauvås i advokatfirmaet Eurojuris.

Hun er inspirert av «Helsesista». Snapchat-kontoen til helsesøster Tale Marie Krohn Engvik. Derfor har hun startet «Advokat Snap».

Advokat Ingrid Lauvås gir ungdom råd og hjelp på deres egen kanal, Snapchat.

ADVOKAT PÅ SNAP: Advokat Ingrid Lauvås gir ungdom råd og hjelp på deres egen kanal, Snapchat.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Her kan ungdom stille spørsmål om ting de er opptatt av. Om hvor grenser går på nettet. Det er klare etiske regler å forholde seg. Jeg har vært i kontakt med advokatforeningen, og de synes dette er godt tiltak, sier Lauvås.

Får råd i mobbesak

16 år gamle Gerd Kristine Odland er en av mange ungdommer som har vært i kontakt med Snapchat-advokat Ingrid Lauvås.

Hun har nettopp opplevd at en medelev, som også er blogger, har gjort narr av utseende hennes i en nettvideo. Og selv om navnet hennes var sladdet, visste Gerd Kristine at det var henne det var snakk om.

– Jeg ble sjokkert og lei meg. Ingen fortjener å oppleve å bli mobbet på nett, sier Odland.

Snapchat fra advokat Ingrid Lauvås

GIR ENKLE RÅD: Advokat Ingrid Lauvås legger daglig ut historier på Snapchat for å tipse ungdommen om blant annet nettbruk.

Foto: Privat

Økende samfunnsproblem

I Utdanningsdirektoratets elevundersøkelse for 2018 svarer rundt to prosent av elevene at de blir mobbet digitalt to til tre ganger i måneden eller oftere.

– Dette er et stort samfunnsproblem. Og det er økende. Det virker som om mange har andre grenser når de mobber på nett. De tror de kan tillate seg mye mer, sier Lauvås.

Siden hun startet Snapchat-kontoen i fjor høst, har hun rukket å få flere tusen følgere. Og hver dag får hun mange henvendelser fra ungdom.

– Det er mye mobbing i sosiale medier. Snapchat er verst. Og de voksne har ikke peiling, sier Otilie Selsvik.

Mobbesaker i gråsone

Saken til Gerd Kristine Odland ble politianmeldt, men henlagt. Mobbing på nett kan rammes av Straffeloven § 266 og § 267.

Politioverbetjent Malvin Kvamme ved Sørvest politidistrikt er klar over at barn og unge er ufine med hverandre på sosiale medier.

DEN NYE MOBBEARENAEN: Politioverbetjent Malvin Kvamme ved Sørvest politidistrikt er klar over at barn og unge er ufine med hverandre på sosiale medier.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

Begge omhandler det å krenke en annens fred. Enten ved å oppføre seg skremmende og plagsom. Eller ved å gi opplysninger offentlig. Men en del mobbesaker på nett havner i en gråsone.

– Det er et stort spenn mellom det som en føler er moralsk forkastelig og det som strafferettslig er straffbart. Det kan også oppleves forskjellig fra individ til individ, sier politioverbetjent Malvin Kvamme.

Advokathjelp virket

Saken til Gerd Kristine har preget både familie og venner. Men etter at hun og mamma Elisabeth Odland tok kontakt med Lauvås, er saken løst.

Mamma Elisabeth Odland følger dattera si på Snapchat, og får vite hva de unge holder på med.

FØLGER MED: Mamma Elisabeth Odland følger dattera si på Snapchat, og får vite hva de unge holder på med.

Foto: Rosa Irén Villalobos / NRK

– Jeg er lettet over at kommentarene om dattera mi nå er slettet, sier hun.

De 16 år gamle jentene synes det er fint at unge nå kan få advokathjelp via Snapchat.

– Det gjør det enklere for oss unge å ta kontakt. Da slipper man å spørre face to face, sier Gerd Kristine Odland.

Flere nyheter fra Rogaland