NRK Meny
Normal

Ungarsk alarm kan ha utløst storrazziaen

Et lite ungarsk etanolfirma varslet EFTA da de mistenkte manipulasjon av oljeprisen. Det kan ha bidratt til razziaen mot Statoil.

Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger

Statoil sitt hovedkontor på Forus utenfor Stavanger.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Statoils hovedkontor i Stavanger ble tirsdag ransaket av inspektører fra EFTAs overvåkingsorgan ESA tirsdag. De mistenker at Statoil har deltatt i manipulasjon av oljeprisen.

Det ungarske etanolfirmaet, Pannonia Ethanol, sier selv at de har varslet om mistanker om prismanipulasjon, skriver Dagens Næringsliv.

Statoil, BP og Shell mistenkes av EU-kommisjonen for å ha gitt feilaktig informasjon til et selskap som utarbeider en viktig oljeprisindeks. Konsekvensen kan ha blitt en kunstig høy oljepris gjennom flere år.

– Merkelig og uprofesjonelt

Ifølge DN startet opptakten til storaksjonen for flere år siden. Det franske oljeselskapet Total sendte i 2012 et brev til kontrollmyndighetene der det advarte mot en rekke svakheter med Platts referanseindeks for oljepris.

Pannonia Ethanol forsøkte i fjor å delta i Platts market-on-close system (MOC), et daglig elektronisk system for prissetting av olje.

– Vi fikk liste etter liste med nye ting vi måtte gjøre for å bli en del av tjenesten. Platts fortsatte med å si at de utøvde en redaktør-diskresjon og ga oss aldri en grunn for hvorfor vi ikke fikk delta i tjenesten. Platts oppførsel var veldig merkelig og uprofesjonell, og til slutt gikk vi til Europakommisjonen. De lyttet og stilte en rekke spørsmål, sier Eric Sievers, administrerende direktør i Ethanol Europe, holdingselskapet til Pannonia Ethanol til Reuters.

– Svært opptatt av gjennomsiktighet

Selskaper vil ikke kommentere nøyaktigheten i systemet til DN, men henviser til selskapets mål:

«Platts er svært opptatt av integriteten og gjennomsiktigheten i måten prisvurderingen gjøres på. For å oppnå referansedata utfører Platts en betydelig akseptprosess som er forklart nøyaktig til deltagerne når det gjelder Platts market- on-close. Hver deltager må demonstrere at den kan møte disse kravene til vår metode».