Normal

– Viktig at ungene ikke blir stigmatiserte

De to fedrene i far-far-barn familien på Forsand i Rogaland føler seg trygge på at de tre ungene får en god oppvekst hos dem.

Skolelever lærer om familiemangfold

Knut Olav Møll og Bjørn Høllesli med ungene Karen, Olav og Irene bor på Forsand i Rogaland.

– Vi glemmer jo litt vekk sjøl at vi ikke er en helt vanlig familie. Vi føler oss ganske ordinære på mange måter.

Det sier Knut Olav Møll, som er en av to fedre i en familie på fem, en såkalt far-far-barn familie.

Les også: – Hvorfor ikke far, far og barn?

– Vi opplever at folk er veldig åpne og tolerante. De som sier noe er veldig positive til oss, legger den andre faren, Bjørn Høllesli. De to bor sammen på Forsand i Rogaland og har tre barn som er født av en surrogatmor, Karen og tvillingparet Olav og Irene.

– Viktig at ungene ikke blir stigmatiserte

Statistisk sentralbyrå lister opp 25 ulike familieformer. NRK fortalte mandag om kampanjen Uke seks som tilbyr skolene gratis undervisningsopplegg om sex og samliv. Elevene skal lære om de mange forskjellige familieformene.

Elever ved Vardenes skole

Disse elevene ved Vardeneset skole i Stavanger lærer denne uken om mangfoldet av familieformer i Norge. En tredel av skolene i landet deltar i opplegget.

Foto: Cecilie Berntsen Jåsund / NRK

En tredel av alle grunnskoler her i landet har meldt seg på kampanjen.

Les også: – Hvorfor ikke far, far og barn?

Les også: Halvorsen: – Forstår hvis enslige blir skuffet

Om lag 1200 barn her i landet bor i en familie der foreldrene er av samme kjønn. En av fire barn tilhører ikke den typiske kjernefamilien, under samme tak med mor og far.

– Vår familie er sånn som vår familie. det er det de har vokst opp med, sier Møll.

– Det er jo viktig at ungene ikke blir stigmatiserte, eller at de føler at det er noe feil. derfor er det viktig at unger har den kunnskapen at det finnes forskjellig typer familier, sånn at alle kan føle seg verdsatt, mener Høllesli.

Bjørn Høllesli, Knut Moll

Fedrene Knut Olav Møll Moll og Bjørn Høllesli mener det er viktig at ungene deres ikke blir stigmatiserte fordi de vokser opp i en familie som er annerledes enn den klassiske kjernefamilien.

Foto: Kjersti Hetland / NRK

– Personlighet er viktigere enn kjønn

Selv om det ikke er en mamma i bildet i denne familien, er fedrene sikre på at de tre små får en god oppvekst sammen med pappa og pappa.

– Jeg tror det har lite med kjønn å gjøre. Det er mye mer personlighet. Alle forhold er sin egen kombinasjon, og vi er vår kombinasjon. I forhold til barn så tror jeg at det er mye mer personavhengig enn akkurat det som går på kjønn, mener Møll.