Hopp til innhold

– Vi bør ha de samme holdninger til promille på sjøen som i biltrafikken

Promilledømte på sjøen slipper lettere fra oppgjøret i retten enn de som blir promilledømt på veiene. Det liker verken politiet eller sjøfartsmyndighetene.

Promillekontroll

Promilledømte på sjøen slipper lettere fra oppgjøret i retten enn de som blir promilledømt på veiene.

Foto: NRK

– Alkohol på sjøen medfører stor økning i faren for ulykker. Det å bruke alkohol når en kjører båt, kan få enormt store konsekvenser.

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen reagerer på at det som regel gis strengere straff for promille på vei enn på sjø.

Les også: Mange tatt for båtfyll

Les også: Bekymret for høyere fart og mer promille på sjøen

Tidligere denne uken ble en Haugesunds-mann i femtiårsalderen dømt til 18 dagers fengsel for å ha ført båt med 2,18 i promille. I tillegg mistet han retten til å føre båt i halvannet år.

En nylig avsagt dom i Jæren tingrett viser at en mann med 1,82 i promille i bil fikk 30 dagers fengsel, en bot på 82.000 kroner, og mistet førerkortet i to og et halvt år.

Olav Akselsen

Sjøfartsdirektør Olav Akselsen reagerer på at det som regel gis strengere straff for promille på vei enn på sjø.

Foto: Arne Gunnar Olsen

– Det er overraskende at det er så stor forskjell. Det er viktig at lovverket bygger opp om det forebyggende arbeidet, sier Akselsen.

– Det burde vært likt

Politioverbetjent Bodil Bang innrømmer at det ofte gis mye strengere straffer for bilpromille enn for båtpromille.

– Vi som ikke har båt, kommer oss ikke så mye ut på sjøen for å gjennomføre kontroller. Om det skal være forskjell på straffen vet jeg ikke. Det burde vært likt, mener Bang.

Les også: Nå er det ekstra lurt å tenke over hvor mye du drakk kvelden før

Les også: Tror båtførere spekulerer i promillegrensen til sjøs

Politioverbetjenten deler synspunktene til sjøfartsdirektøren.

– Vi vet jo at det skjer en del ulykker på sjøen. Det er like mange hindringer og store farer på sjøen som det er på veiene, så jeg synes det høres fornuftig ut, sier hun.

Båt og alkohol

Sjøfartsdirektoratet mener det er viktig at folk har de samme holdningene når de er på sjøen som når der er i biltrafikken.

Foto: Asbjørn Odd Berge / NRK

– De samme holdninger på sjøen som i biltrafikken

Sjøfartsdirektøren mener det må en holdningsendring til blant folk flest. Promillegrensen bør være den samme på vann som på land. I dag er grensen på sjøen 0,8, mens den på vei er 0,2.

Les også: Tre tatt for båtpromille på to år i Oslofjorden

Les også: – Vent til du har lagt til og båten er fortøyd

– Jeg tror det hadde vært enklere for folk å forholde seg til at det var en felles grense. Det er fortsatt mange som mener det ikke er så farlig å ta seg en pils eller to eller tre når en fører båt. Mitt inntrykk er at det er veldig få som tenker slik når det gjelder bil. Vårt mål er at folk skal ha de samme holdningene når de er på sjøen som når der er i biltrafikken, sier Akselsen.