Hopp til innhold

Lite kritiske til nedleggelse av lokale lensmannskontor

– Det blir ikke mer kriminalitet, sier lensmann i Gjesdal, Ingrid Eik. Og Aslak Moi i Bjerkreim poengterer at de lokale kontorene uansett ikke er åpne på kveldstid, da mesteparten av kriminaliteten skjer.

Nedleggelse av lensmannskontorer

MULIGHET: – Det finnes også fordeler ved en nedleggelse, nemlig at kompetansen blir samlet på en plass, sier lensmann i Gjesdal.

Foto: NRK

Ingrid Eik

LENGER RESPONSTID: Et negativt aspekt ved en eventuell nedleggelse er lenger responstid på dagtid, mener lensmann i Gjesdal, Ingrid Eik.

Foto: Kaj Hjertnes / NRK
Hans Vik

ALLE VIL HA JOBB: – Så lenge forutsetningen er at vi skal beholde politikraften, så vil alle ha jobb i politiet, det er jeg helt sikker på, sier politimester i Rogaland, hans Vik.

Foto: Arild Eskeland

Politidirektoratet ønsker å legge ned flere lensmannskontor over hele landet, og dermed redusere antall tjenestesteder i politiet fra 354 til 203.

Torsdag la politiet ut en liste over hvilke lensmannskontorer som mest sannsynlig forsvinner . Ett av disse er i Bjerkreim. Men lensmann i kommunen, Aslak Moi, ser ikke særlig dystert på en mulig nedleggelse.

– Ingen har lyst til å miste kontoret sitt. Det vil føre til at folk må reise litt lenger hvis de skal gjøre noe de ellers kunne fått gjort på det lokale lensmannskontoret, og i tillegg er det mange som føler en viss trygghet i å ha et lokalt forankret politi, sier Moi til NRK.no.

– Men mye av kriminaliteten skjer jo på kvelds- og nattetid. Og et lensmannskontor på størrelse med det i Bjerkreim er ikke åpent da, likevel. Da er det patruljen som til enhver tid er på hjulene i Dalane som også dekker Bjerkreim. Og jeg tror ikke kjøringen vil minke, den vil heller kanskje øke.

LES OGSÅ: Disse lensmannskontorene kan forsvinne | Politidirektøren anbefaler seks politidistrikt

– Ser heller på det som en mulighet

Dette resonnementet er lensmann i Gjesdal, Ingrid Eik, enig i. Hun tror ikke at kriminaliteten vil blusse opp selv om det lokale lensmannskontoret forsvinner.

– Det tror jeg ikke. Om kveldene og nettene har vi ikke tjenester her på Gjesdal, så da vil bilene komme fra Sandnes hvis noe skjer.

Likevel påpeker Eik at responstiden på dagtid vil bli lenger, siden det i dag rykkes ut fra lensmannskontoret. Ved en eventuell nedleggelse vil bilene måtte komme fra Sandnes.

– Men jeg ser heller på det som en mulighet til å samarbeide med en større stasjon, som for eksempel Sandnes. Det finnes også fordeler ved en nedleggelse, nemlig at kompetansen blir samlet på en plass.

– Vi må ned i antall kontorer

Politimester i Rogaland politidistrikt, Hans Vik, sier til NRK.no at det er vanskelig å svare helt sikkert på om en nedleggelse av mindre lensmannskontorer vil bidra positivt.

– Jeg tror opplagt at vi må ned på antall kontorer i noen områder. Men det er ikke dermed sagt at politiet skal bli mindre tilstedeværende. Det er der vi må finne balansen.

– Besparelsesberegningen forutsetter jo at det koster for mye i dag. Hvis vi kan gjøre ting på en billigere måte, og samtidig få et bedre tilbud – som jo er poenget med reformen – så gjør vi det.

– Men hva vil skje med de ansatte på forskjellige lensmannskontorer?

– Så lenge forutsetningen er at vi skal beholde politikraften, så vil alle ha jobb i politiet, det er jeg helt sikker på, sier Vik til NRK.no.