– En gang ble jeg sendt til en bruker for å håndtere et ferskt operasjonssår med sting. Jeg var livredd for å gjøre feil, og brukeren var sur på meg fordi jeg ikke var en sykepleier, sier en pleiemedarbeider.
Flere ufaglærte i hjemmesykepleien i Stavanger kommune som NRK har snakket med, forteller at de har gitt medisiner uten å ha kurs i legemiddelhåndtering. De har klargjort inhalasjoner, håndtert oksygenapparater, satt insulin og skiftet på ulike typer stomi (for eksempel utlagt tarm) – uten opplæring.
Alt dette er brudd på helsepersonelloven § 4, som skal sikre at det er faglig kvalifisert helsepersonell som utfører behandlingen.
Hadde vært redd seg selv
Tilkallingsvikarene ønsker ikke å stå frem med navn, fordi de frykter for jobbene sine. Én sier at hun hadde vært redd hvis hun selv var bruker av hjemmesykepleien. Hun mener pleiemedarbeiderne blir kastet ut i ting, og «synser» seg frem til løsninger.
Sykepleier Linda Susanne Krüger mener praksisen i hjemmesykepleien er helt uforsvarlig.
Foto: Egna Photography– Vi opplever avvik nesten daglig, der eksempelvis unge og uerfarne ansatte får uforsvarlige arbeidsoppgaver.
Varsler og sykepleier Linda Susanne Krüger mener praksisen kan være livstruende.
– Det er ikke rettferdig mot de ufaglærte, men til syvende og sist er det forferdelig urettferdig for brukerne. Handler det om medisiner, kan det faktisk være livstruende, sier Krüger.
- Les også:
De ansatte er selv ansvarlige
Ifølge Helsepersonelloven § 4 må den ansatte sørge for å ha nok kompetanse. Det betyr i praksis at alle ansatte selv er ansvarlige hvis en pasient blir skadet som følge av feilbehandling.
– Ytterste konsekvens er at den ansatte mister autorisasjonen og får et yrkesforbud, sier professor dr. jurist, Morten Kjelland, ved Universitetet i Oslo.
Fylkesleder i NSF, Nina Horpestad, tror problemet skyldes mangelen på sykepleiere i Rogaland.
Foto: Ole Andreas Bø / NRKFylkesleder i Norsk Sykepleierforbund Rogaland, Nina Horpestad, kjenner til problemet med bruken av ukvalifisert helsepersonell i hjemmesykepleien.
– Med bakgrunn i at det er nærmere 20 prosent fravær i hjemmesykepleien og på sykehjem, i tillegg til stor mangel på sykepleiere i Rogaland, vil jeg tro at de ufaglærte ser seg nødt til å utføre disse oppgavene, sier Horpestad.
Sykepleiervakter dekkes av ufaglærte også andre steder i Norge. Det oppstår derfor problemer som i Rogaland over hele landet, ifølge forbundsleder Eli Gunhild By.
- Les også:
Viktig å melde fra om avvik
Direktør for helse og velferd i Stavanger kommune, Eli Karin Fosse, var ikke kjent med forholdene som NRK beskriver. Hun påpeker at kommunen er opptatt av å ha rett kompetanse ute hos brukerne.
Direktør for helse og velferd, Eli Karin Fosse, oppfordrer ufaglærte til å melde fra om avvik på arbeidsplassen.
Foto: Magnus Stokka / NRK– Det er selvfølgelig et ledelsesansvar hvis våre ansatte ikke har kompetanse til å utføre de oppgavene de blir satt til. Likevel er det utrolig viktig å få meldt om disse avvikene slik at vi kan følge dem opp, sier Fosse.
- Les også: