NRK Meny
Normal

Uenige om nye Kopervik kirke

Mens byggekomiteen arbeider for et nytt kirkesenter i Kopervik driver uenige menighetsmedlemmer underskriftskampanje for egne alternativ.

Kopervik kirke

Kopervik kirke brant den 28. mai 2010. Arbeidet med å få på plass en ny kirke er i gang.

Foto: Tor André Johannessen

Byggekomiteen for ny kirke i Kopervik innser at et stort kirkesenter til 90 millioner kroner er urealistisk.

– Vi er jo realistiske i komiteen, og vi forstår at den økonomiske situasjonen er så presset at vi har prøvd å gå mer grundig inn i forarbeidet for å se om vi kan redusere prisen. Det har vi funnet grunnlag for, sier leder for komiteen, Geir Toskedal.

Vil koste mellom 70 og 80 millioner

Denne vurderingen har gitt ny pris på et fullskala kirkesenter på den gamle branntomten.

– Vi snakker en plass mellom 70 og 80 millioner, sier Toskedal.

Profilert koperviking og kirkevenn Valter Vorraa er nærmeste nabo, og ser på kirketomten fra stuevinduet.

– Nå når det er bestemt at den nye kirken skal reises på den samme tomten seg jeg at tomten er for liten for de planene de har. Det er ikke plass til et nytt, større kirkesenter, sier han.

Vil ha separat kirke og menighetshus

Derfor vil han bygge en enkel seremonikirke, og beholde alt menighetsarbeidet i ungdoms- og alderssenteret ved siden av. En slik todelt løsning har fungert godt siden 1976. Derfor har han startet et underskriftskampanje for sitt syn.

– Jeg synes det er rimelig at vårt syn om å bruke ungdoms- og alderssenteret og kirken i forening burde komme mer frem, sier Vorraa.

– På disse møtene vi har det blitt kjørt frem ett syn, og det har vært veldig vanskelig for salen å komme frem. Jeg har fått veldig mange tilbakemeldinger på at vi må vise motstand mot å bygge en stor kirke og selge senteret. Det er mange som ikke er enige i det, legger han til.

– Må bli billigere enn 75 millioner

– Jeg ser for meg at det er en synergi ved å bygge et nytt kirkesenter der all aktivitet inngår i det samme bygget. Jeg håper at byggekomiteen vurderer å selge ungdoms- og alderssenteret, og at pengene de fra det går inn i dette prosjektet, sier Jarle Nilsen, gruppeleder Arbeiderpartiet på Karmøy.

Han er også usikker på prislappen på det nye kirkebygget.

– 75 millioner høres høyere ut enn det partiene kan sette av i budsjettet til prosjektet, så jeg tror nok at komiteen nok en gang må gå gjennom budsjettene sine og effektivisere arealene sine slik at vi kan bygge en kirke som er billigere enn det, ser Nilsen.

– En løsning for de neste hundre år

Den 13. desember er den absolutte fristen politikerne har for å bestemme seg hvor mye penger som skal brukes. Da er det budsjettmøte for 2013.

– Jeg håper vi kan samles om hva som er beste løsning for menigheten i Kopervik. Ikke bare for oss, men for de neste hundre årene, sier Geir Toskedal.