Hopp til innhold

Greit på pub, men ikke på biblioteket

E-sigaretter er ikke underlagt røykeloven, og det er opp til hver enkelt bedrift å bestemme om det skal være lovlig å bruke dem inne.

E-sigaretter

Forskning viser at e-sigaretter er mindre skadelig enn vanlige sigaretter. Helsedirektoratet anbefaler imidlertid at e-sigaretten behandles som en tobakksvare.

Foto: BOBBY YIP / REUTERS

Karl-Henrik Horve

For Karl-Henrik Horve har e-sigaretten gjort det enklere å slutte å snuse.

Foto: Rikke Lunde Andersen / NRK

Karl-Henrik Horve står utenfor utestedet Dickens og nyter vårsola med noe som ser ut som en glassfløyte. Han har begynt å røyke e-sigaretter for å slutte å snuse.

– Jeg bruker dem bare inne når jeg er hjemme, ellers går jeg ut som de andre røykerne, sier han.

Dette er ikke fordi han har fått høre at han må ut, men fordi han føler det er naturlig.

Har ikke laget regler

– Jeg har egentlig ikke fått noen negative tilbakemeldinger på at jeg bruker den, de fleste er bare nysgjerrige på hva det er, forteller Horve.

Hvis han ville, kunne han heller gått inn og dampet på Dickens, eller Sjøhuset, der de foreløpig ikke har noe fast reglement på det.

– Det har ikke blitt et problem her, og vi vil ikke legge strenge restriksjoner på kundene våre om det ikke er nødvendig. Vi venter og ser om det blir vedtatt noe fra myndighetene, og så følger vi det, sier Ståle Mørch, som driver Dickens og Sjøhuset.

Mindre utslipp

Karl Erik Lund foto: Privat

Forsker Karl Erik Lund ved SIRUS forteller at e-sigarettene skal være mindre skadelige enn vanlige sigaretter.

Foto: Nejad, Arash A. / nyebilder.no

Fordi det er så mange forskjellige e-sigaretter på markedet, har risikoen rundt bruken lenge vært usikker.

– Det blir forsket mer og mer på e-sigaretter, og de foreløpige resultatene viser at det er mindre skadelig enn vanlige sigaretter, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRIUS).

Han sier at det er vanskelig for e-sigarettbrukerne å skille mellom de gode og dårlige produktene når de selv må finne dem på nettet.

Ikke underlagt røykeloven

Ståle Mørch

På Dickens og Sjøhuset er det ingenting i veien for å dra frem e-sigaretten, kan daglig leder Ståle Mørch slå fast.

Foto: Erik Sergio Auklend / NRK

De lave utslippene gjør at e-sigarettene ikke kan underlegges røykeparagrafen, som er basert på at man skader en tredjepart.

Det er derfor opp til hver enkelt bedrift å avgjøre om man vil tillate innebruk eller ikke. Helsedirektoratet anbefaler at e-sigaretten behandles som en tobakksvare inntil mer forskning er gjort.

– Det kommer noe nikotin ut i luften, og noe som kalles propylenglykol, men mengdene er svært små og ikke skadelige. Derimot slippes det ut irritanter i dampen, som astmatikere eller de med allergi kan reagere på, forklarer Lund.

Stavanger kommune har likevel valgt å følge retningslinjene fra Helsedirektoratet, derfor er det forbudt å dampe inne på kulturhuset Sølvberget i Stavanger.

– Vi kommer til å ha samme regler for e-sigaretten som for vanlige sigaretter frem til saken er ferdig utredet i departementet, sier Marit Egaas, som er kulturhussjef ved Sølvberget.