Bil-tips kan avsløre Birgitte Tengs sin drapsmann

17 år gamle Birgitte Tengs ble sett ved siden av en ukjent bil og sjåfør i Kopervik sentrum like etter midnatt 6. mai 1995. Politiet vet fortsatt ikke hvem som kjørte bilen.

Gravsteinen til Birgitte Tengs

17 år gamle Birgitte Tengs ble drept på Karmøy natt til 6. mai 1995.

Foto: Rosa Iren Villalobos / NRK

– Dette tipset kan jeg ikke diskutere med deg, sier politiadvokat Thor Buberg i Haugaland og Sunnhordland politidistrikt.

Han snakker om et av de nye uavklarte tipsene som politiet nå undersøker. NRK vet at det omhandler en bil. Det ønsker politiadvokaten som har ledet etterforskningen av drapet på Birgitte Tengs i 1995 siden 2001 ikke å kommentere.

– Men vil du gå videre med det?

– Det vil vi se på, sier Buberg.

Ble sist sett like etter midnatt

Thor Buberg

Politiadvokat Thor Buberg har siden 2001 ledet etterforskningen av Birgitte Tengs-drapet.

Foto: Arne Gunnar Olsen / NRK

Klokken 00.08, natt til 6. mai 1995, er den siste sikre observasjonen av Birgitte Tengs i live. Da sto hun utenfor Torfæus pub i Kopervik sentrum og snakket med en sjåfør som hadde parkert utenfor puben.

Sjåføren satt på førersiden, mens Birgitte lente seg inn i bilen fra passasjersiden på høyre side og snakket med ham. Ingen så henne gå inn i bilen, men det var heller ingen som så henne spasere de fem kilometerne hjem.

– Vi vet faktisk ikke hvordan Birgitte kom seg fra Kopervik opp dit hun ble funnet. Hva som har skjedd i mellomtiden er et mørkt kapittel, sier Buberg.

Tidligere på kvelden hadde dog Birgitte haiket fra et bedehus på Avaldsnes til Kopervik sentrum. Sjåføren Birgitte snakket med i Kopervik meldte seg aldri, og politiet fant ham heller aldri på tross av gjentatte etterlysninger.

Flere observasjoner

Klokka 00.15 samme natt ble et kjærestepar forbikjørt av en bil i stor fart i Øygardsveien, ikke langt fra åstedet. Det er en naturlig vei å kjøre om en skal fra Kopervik sentrum til Skår der Birgitte bodde. I bilen satt en mann og ei kvinne. Disse har heller aldri meldt seg for politiet.

Ti minutter senere hører en kvinne i området et hjerteskjærende kvinneskrik. Om Birgitte haiket hjem, kan det ha vært henne kvinnen hørte.

– Det er ikke noe nytt om denne bilen siden etterforskningen ble gjenåpnet i 2001. Dette er noe som har bydd på problemer, sier politiadvokat Thor Buberg.

Natt til 6. mai i 1995 ble 17 år gamle Birgitte Tengs brutalt voldtatt og drept ved Gamle Sundsveg i Kopervik.

ARKIVVIDEO (07.05.1995): Birgitte Tengs ble funnet drept på en sidevei på Karmøy. Fortsatt vet ikke politiet hvem som drepte henne.