Tvinges ut av Arbeiderpartiet

Fride Solbakken meldte seg ut av Stavanger Arbeiderparti, men ville fortsatt være medlem av Ap. Det går ikke, har sentralstyret slått fast. Derfor blir hun uavhengig representant i Rogaland fylkesting.

Fride Solbakken

Fride Solbakken får ikke være medlem av Arbeiderpartiet uten å være medlem av Stavanger Arbeiderparti. Derfor melder hun seg ut.

Foto: NRK / NRK

I desember meldte Fride Solbakken seg ut av Stavanger Arbeiderparti. Årsaken er konflikten som har preget lokallaget den siste tiden.

– Jeg er helt uenig i måten Stavanger Ap har håndtert den konflikten som har vart det siste året, spesielt med ekskluderingen av Jone Andersen, sa Fride Solbakken da til NRK.

– Alle representanter må ha lokal tilknytning

Nå har sentralstyret i Arbeiderpartiet slått fast at Solbakken ikke bare kan melde seg ut av lokallaget, og at hun dermed må ut av partiet, skriver Aftenbladet.

– Sentralstyret i Arbeiderpartiet har drøftet en justering av vedtektene knyttet til direkte medlemskap. Konklusjonen var at medlemstilknytning til Arbeiderpartiet må være gjennom eget kommuneparti/ partiavdeling når vedkommende har verv i den lokale organisasjonen eller på vegne av Arbeiderpartiet i kommunen. Jeg er oppnevnt av bystyret i Stavanger til å være 5. vara i Madla bydelsutvalg. Et direkte medlemskap i Arbeiderpartiet vil derfor ikke være mulig for meg i henhold til sentralstyrets vedtak, sier hun til Aftenbladet.

Måtte melde seg inn eller ut

Solbakken forteller at hun fikk valget mellom å melde seg inn igjen i Stavanger Ap eller å melde seg ut av Arbeiderpartiet. Hun fortsetter som uavhengig fylkestingsrepresentant.

Solbakken var politisk rådgiver for nærings- og handelsminister Sylvia Brustad i Stoltenberg II-regjeringen fra 2008. Hun er nå inne i sin andre periode i fylkestinget, og er leder av kontrollkomiteen.

Solbakken jobbet i Ipark (tidligere Rogaland Kunnskapspark) fra 2001 til 2008, og tidligere i Statens lånekasse for utdanning.

Striden i Stavanger Ap

Jone Andersen meldte seg ut av Ap etter at styret i lokallaget vedtok å åpne eksklusjonssak mot ham i fjor høst.

Styret i Stavanger Ap åpnet eksklusjonssaken i november i fjor. Det er historiens første eksklusjon i lokallaget. Bakgrunnen var at Andersen i sommer stemte mot sitt eget parti da nye skjenkeregler ble vedtatt i bystyret.

Også Hilde Karlsen og Anne Torill Stenberg Lura har meldt seg ut fra konfliktfulle Stavanger Arbeiderparti.

For ett år siden politianmeldte Andersen dessuten gruppeleder Cecilie Bjelland for ærekrenkelser.