Hopp til innhold

Turistvert: – Jeg stopper stort sett alt

Turistvert Henrik Lilleheim sier han har avverget 15-20 redningsaksjoner hittil i år på Kjerag. Han får ros fra politiet.

Kjerag

Henrik Lilleheim, som er vakt på parkeringsplassen ved stien til Kjerag, gjør det han kan for å avverge redningsaksjoner og ulykker.

– 99 prosent av det som kan gå galt kan stoppes på parkeringsplassen.

Henrik Lilleheim er turistvert ved fjellplatået Kjerag i Lysefjorden og jobber blant annet som parkeringsvakt ved stien til Kjerag.

Les også: Selfieturisme på Trolltunga

– Ved Kjerag har vi unngått 15-20 redningsaksjoner i år, sier han.

Kapasiteten på parkeringsplassen ved Kjerag er blitt sprengt. I 2014 gikk 40.000 personer derfra til Kjerag. I 2016 har tallet steget til 70.000.

Kjerag i Lysefjorden.

Fjellplatået Kjerag i Lysefjorden er en populær destinasjon for både norske og utenlandske turister. Men noen ganger ender fjellturen med ulykker eller en redningsaksjon. Politiet har ikke kapasitet til å hindre turister fra å legge i vei når forholdene er dårlige.

Foto: Hansen, Alf Ove / NTB scanpix

Kun én redningsaksjon

I to sesonger har han stoppet turister fra å legge ut på uforsvarlige turer.

– I fjor måtte redningsgrupper ut 3-4 ganger for å redde turister. I år har det bare vært én redningsaksjon der turister har gått fra parkeringsplassen ved Kjerag, sier Lilleheim.

Se Brennpunkt-dokumentaren «Alarm Trolltunga»:

I Odda har strømmen av selfieturister mot Trolltunga tatt helt av denne sesongen. Det samme gjelder antallet utrykninger for de lokale Røde Kors-mannskapene. Natt som dag må de rykke ut når alarmen går og turister er i nød.

I Odda har Røde Kors rykket ut 40 ganger dette året for å hjelpe turister på vei til eller fra Trolltunga. Der er det ingen vert på parkeringsplassen.

Må banne til nyrike russere

Lilleheim gjør det som sies at man ikke kan; stopper turister og sier de ikke kan legge ut på tur fordi han ser det vil ende med en redningsaksjon.

– Noen blir litt sure, men de fleste tar det med et smil. Noen få protesterer med at vi har allemannsrett i Norge. «– Yes we have Frimansright, but you don't have the right to put other people in danger», svarer jeg da, forteller han lattermildt.

Les også: Preikestolen åpnet igjen: Turgåere advares mot å gå fjellturen

– Man må si det på en pen måte først. Men så må man kunne banne. Spesielt til nyrike kinesere og russere, de har ingen respekt for en lavmælt nordmann som forsiktig prøver å si at det kan være farlig å legge ut på tur i dag.

– Litt som å være dørvakt

Han beskriver det å være turistvert som å være dørvakt.

Henrik Lilleheim

Henrik Lilleheim jobber som turistvert ved Kjerag om sommeren. Han sier han har avverget 15-20 redningsaksjoner i år.

Foto: Berit Tangen/privat

– Det er personlige egenskaper som skal til. Man må snakke fort til mange og få beskjeder ut. Du må ha evnen til raskt å knytte bånd og ha evne til å si nei, sier han.

Lilleheim sier han har fått klar beskjed fra Norsk Folkehjelp og politiet: Vær så streng du vil.

Politiet har ikke kapasitet

Lensmann Egil Netland forteller at det har vært langt færre hendelser enn fryktet ved Kjerag etter at Lilleheim startet i jobben.

– Han gjør et godt, forebyggende arbeid. Det er samfunnsøkonomisk å unngå aksjoner, sier han.

Netland ser ingen problemer med rollen Henrik inntar.

– Det er ikke et problem at han snakker til folk, heller ikke at han snakker hardt til folk. Men å stoppe turistene med fysisk makt er det bare politiet som kan.