Hopp til innhold

Satser på fornybar energi: – En ny hverdag

Hvert år bruker Den Norske Turistforening 175.000 liter diesel for å få nok strøm til 14 betjente hytter. Nå ønsker de å legge om, og satser på vann- og solkraft.

John Anton Nilsen, bestyrer, Stranddalen Turisthytte.

GRØNN UTSIKT: – Nå har vi testet solcelleanlegget i to måneder og det lader uansett som det snør eller regner, sier John Anton Nilsen som er bestyrer ved Stranddalen Turisthytte.

Foto: Marte Skodje / NRK

Høyt oppe i fjellheimen i Rogaland, ligger Stranddalen Turisthytte i Suldal. Nå står den snart 100 år gamle hytta i ny drakt.

Dieselaggregatene er så godt som slått av og på taket er torv erstattet med 130 solcellepanel. Som første turisthytte i regi av DNT i landet.

Solcellepanel på Stranddalen Turisthytte i Suldal.

STRANDDALEN: Den Norske Turistforening jobber for å erstatte dieselaggregater med miljøvennlig energi. I Suldal har DNTs turisthytte fått solcellepanel på taket.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Vi sparer diesel hver dag. Akkurat nå lader vi 27 kilowatt. Det er ganske bra.

John Anton Nilsen blir entusiastisk når han forteller om hvordan hverdagene hans har endret seg denne sommeren.

Nilsen er bestyrer på turisthytta i Suldal. En stilling som ikke kan kalles en klassisk ni-til-fire-jobb. Han bor på «kontoret» i nesten fem måneder, på en hytte som inntil nylig kun fikk strøm fra dyr diesel.

John Anton Nilsen, bestyrer, Stranddalen Turisthytte i Suldal.

NYE TIDER: – Nå sparer vi cirka 3000 liter diesel i året. Fantastisk å spare, både utslipp og penger, sier John Anton Nilsen.

Foto: Marte Skodje

Hvis Nilsen ble for ivrig i tjenesten knelte oljeaggregatene. Strømmen måtte brukes med omhu.

– Før var det jo en stor jobb bare å vaske klær for eksempel. Det var litt sånn «Kan jeg støvsuge? Nei. Kan jeg sette på vaskemaskinen? Nei. Kan jeg vaske opp? Nei, det kan jeg heller ikke, fordi jeg har ikke strøm». Nå gjør jeg det hele veien. Det er en helt ny hverdag, sier han.

Og de er ikke alene om å lokke med stillhet på fjellet.

Solcellepanel på Stranddalen Turisthytte i Suldal.

UTEN STØY OG DIESELLUKT: Den Norske Turistforening har i dag drøyt 40 betjente hytter. Ved Iungsdalshytta har de investert i mikrokraftverk, og på Rauhelleren og Stranddalen kan en skimte med fullskala solcelleanlegg.

Foto: Marte Skodje / NRK

Verdens grønneste

DNT jobber nå med å erstatte dieselaggregater med miljøvennlig energi. Også på Hardangervidda installerer de solceller.

Og her tar de det hakket videre.

1200 meter over havet og mange mil unna nærmeste strømledning, ligger Rauhelleren Turisthytte.

Hans Olav Lægreid, hyttevert på Rauhelleren turisthytte, bruker hester til å frakte inn maten til sultne fjellturister.

MILJØENGASJERT: Hans Olav Lægreid er hyttevert på Rauhelleren turisthytte, og bruker hester til å frakte inn maten til sultne fjellturister.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Nå skal hytta redusere dieselforbruket sitt med 17.000 liter i året – og med det bli verdens mest miljøvennlige turisthytte.

– Jeg blir grøten i målet når jeg tenker på det, sier Hans Olav Lægreid.

Lægreid er tredje generasjon turistvert. Det var bestefaren hans som bygde Rauhelleren i 1925.

Hans Olav Lægreid er hyttevert på Rauhelleren turisthytte.

DRØMMEN BLIR OPPFYLT: Hans Olav Lægreid har i over 20 år drømt om miljøvennlig hyttedrift, og nå skjer det.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

I disse dager installeres det solfangere som skal gi varmtvann og varme, og solcellepanel som skal gi strøm. Oljefyr skal ut og en rentbrennende vedovn skal inn.

Men, prosjektet er foreløpig lite bærekraftig.

– I dag er ikke denne hytta det, men DNT har holdt på i 153 år og i et perspektiv på mange hundre år er dette veldig bærekraftig. Kunnskapen vi får på denne hytta skal vi bruke på flere hytter senere, sier generalsekretær Dag Terje Solvang.

Dyr pilothytte

Det er Enova og andre samarbeidspartnere som har spleisa for å lage verdens mest miljøvennlige turisthytte. Fossilt brennstoff byttes ut med fornybar energi.

Prislappen er 6,5 millioner kroner.

– Det er dette vi i DNT ønsker vi å gi turistene, et grønnere ferietilbud der de setter mindre fotavtrykk. Jeg er så imponert, sier Solvang.

Solcellepanel blir installert på Rauhelleren turisthytte på Hardangervidda. Dag Terje Solvang, generalsekretær i DNT og daglig leder Simon Torgersen i DNT Drammen følger begeistret med.

– Dette blir så kult! Dag Terje Solvang, generalsekretær i DNT og daglig leder Simon Torgersen i DNT Drammen ser at Rauhelleren turisthytte blir mer miljøvennlig dag for dag.

Foto: Caroline Bækkelund Hauge / NRK

Godt sol-salg

Tilbake i Suldal er det flere som har lagt merke til at taket på den gamle turisthytta er endret.

– Å bruke mye diesel er ikke noe kjekt, sier Adrian Telle Hus.

Han eier den private turisthytten Dyranut Fjellstova på Hardangervidda.

SALG AV SOL: Adrian Telle Hus, som eier Dyranut Fjellstova, her i samtale om solceller med Aksel Kverneland, som er leder for Kverneland Energi.

VIL KJØPE: Adrian Telle Hus vurderer å kjøpe solcelleanlegg av Aksel Kverneland. Og salg av sol er god butikk. Kverneland Energi på Jæren ligger an til å doble omsetningen fra 2019.

Foto: Marte Skodje / NRK

– Hos oss går dieselaggregatet 24 timer i døgnet, og du hører den duren i bakgrunnen hele tiden. Hadde vi kunne fått det sånn som her, den stillheten, så hadde det vært veldig bra, sier han.

Anlegget som Stavanger Turistforening har satt i drift i Suldal er nettopp det Telle Hus er ute etter. Målet er å bli mer miljøvennlig og spare utgifter til diesel.

– Jeg syns det ser veldig fint ut og akkurat nå er det drømmen min. Å kunne ha noe sånt, sier han og myser mot solcellepanelene på hyttetaket.

Solcellepanel på Stranddalen Turisthytte i Suldal.

FRA TORV TIL PANEL: Taket på Stranddalen Turisthytte i Sauda har fått nytt utseende. 130 solcellepanel gir energi til hytta.

Foto: Marte Skodje / NRK