- Trodde ikke jeg skulle bli samlerobjekt

Kopper og kar du husker fra 70-tallet er blitt retromote. Nå stilles Turi-designen ut i Sandnes.

Turi-design

kjenner du disse salt og pepper-karene. Turi-designen fra 70-tallet er blitt retromote.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Serviset hun dekorerte var standard i norske hjem på 70-tallet, og nå gjør Sandnes-kunstner Turid Gramstad Oliver comeback som designar.

Det skjer på en kunstbiennale i hjembyen, der både gammelt og nytt "Turi-design" skal vises. Det har imidlertid ikke vært lett å finne samlarobjektene.

– Turi-design

Turid Gramstad Oliver arbeidet som designer ved Figgjo Fajanse fra 1960 til 1980.
Hun tegnet blant annet den håndmalte dekoren Elvira og de silketrykte dekorene Lotte, Market, Astrid, Tor Viking, Saga, Barcarole, Arden og Clupea for servise fra Figgjo.

Det hun tegnet ble ofte merket Turi-design.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Video 70-tallsdesign gjør comeback

Nytt servise

Tretti år etter at hun sluttet som designer i fajansefabrikken, har Turid Gramstad Oliver tegnet et nytt service. Det er hun nesten helt fornøyd med.

Først ville jeg ha dekoren inne i koppen for at du skulle se det når du drakk, men det var vanskelig å få til på grunn av buen i koppen, sier hun.

Se bildene av retromoten fra 70-tallet

Opplaget er begrenset. Det er bare produsert 270 kopper og tallerker. Serviset skal brukes under kunstbiennalen "Vitamin" i Sandnes.

– Flott å stille ut der folk går

Samtidig skal det arrangeres en utstilling av gammel Turi-design. Det skjer i kafeen Pastabakeriet i hjembyen.

– Jeg synes det er veldig flott å stille ut der som folk går. Det er så veldig mange som ikke går i kunstforeninger og slike steder, sier Gramstad Oliver.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Turi-design

Turi-design fra 70-tallet skal stilles ut i hjembyen Sandnes denne høsten.

Foto: Thomas Ystrøm / NRK

Hverdagsservicet fra 70-tallet er blitt retomote og samlerobjekter.

– Det er litt kjekt dette prosjektet, fordi jeg roter fram gamle ting, men det er mye jeg ikke finner, forteller designeren.

– Stolt av at det er blitt retro

Noe av det gamle serviset er stilt ut i fabrikklokalet på Ålgård, men det har vært vanskelig å finne kopper og kar til retroutstillingen i Sandnes.

– Jeg er veldig stolt av at det nå er blitt retro. det trodde jeg ikke jeg skulle få oppleve noen gang, å bløi samlerobjekt, ler Gramstad Oliver.