NRK Meny
Normal

Her skal trailerne få kjøre i kollektivfelt

Transportarbeiderforbundet mener kollektivfelt kan brukes til å bedre arbeidssituasjonen for sjåførene.

From InfoDispatcher.SingleFileImporter

Statens vegvesen vil slippe tungtransporten til i det nye kollektivfeltet som skal bygges mellom Sola og Tananger.

Tungtrafikk skal få slippe til i et av de nye kollektivfeltene Statens vegvesen planlegger å bygge fra Sømmevågen i Sola mot Tananger.

Dette er ikke blitt gjort noen andre steder i landet.

– Statens vegvesen har som mål å prioritere kollektivtrafikk og godstrafikk. Denne veien går mellom Stavanger lufthavn på Sola og Risavika havn, som er en viktig nasjonal havn med mye godstrafikk inn og ut.

Les også: – Det blir rushtrafikk hele dagen

Det sier Ingve Undheim i Statens vegvesen til NRK.

Undheim mener at dette vil kunne gjøre arbeidssituasjonene for yrkessjåførene bedre og skape større flyt i vareleveransene i området.

Risavika

Den nye ordningen vil gjøre transporten lettere til og fra storhavnen i Risavika.

Foto: Bjørn Grimen / NRK

– De vil vite mer om når de kommer fram til havnen. De slipper å stå og stange i den samme køen som personbilene gjør, morgen og ettermiddag, sier Undheim.

– Start på et samarbeidsprosjekt

Lederen for Rogaland Transportarbeiderforening, Inge Vidar Lohne, er enig med Statens vegvesen når det gjelder bruken av kollektivfeltet mellom Sola og Tananger.

Les også: Kun tre km kollektivfelt på ti år

Les også: Så lite skal til for å få køen vekk

– Jeg håper at dette er en start på et samarbeidsprosjekt mellom NHO, Vegvesenet og LO, både lokalt og sentralt, om å legge forholdene bedre til rette for yrkessjåførene, sier Lohne.

Lohne opplyser at Norsk Transportarbeiderforbund tradisjonelt har vært mot at tungtransport skal bruke kollektivfelt. Han mener imidlertid det er verdt å satse på prosjektet i Sola som en prøveordning.

– En slik ordning bør være tidsbegrenset til rushtrafikken på morgenen og ettermiddagen. Utover dette er det ikke spesielt behov for at tungtrafikken skal bruke kollektivfeltet, sier Lohne