Hopp til innhold

«Vi har snakket om at en ulykke kan ramme en av våre en dag. Nå skjedde det»

De er ikke uvant med å rykke ut til ulykker på Kjerag. Men i helgen ble det en ekstra tung oppgave for redningsgruppen og 330-skvadronen som måtte hente omkomne kamerater i fjellveggen.

Video Hentet ut sine omkomne kamerater fra Kjerag

Hentet ut sine omkomne kamerater fra Kjerag. Foto: 330-skvadronen/Ole Andreas Bø/NRK

– Det har gitt noe godt i all tragedien, sorgen og alle følelsen. Det at de fikk være med å hente ut kompisene sine. De gode vennene.

Det sier Ture Bjørgen, leder for Rogaland Alpine Redningsgruppe (RAR), gruppen som i helgen har jobbet med å hente de omkomne fjellklatrerne fra Kjerag.

Stein-Ivar Gravdal

Stein-Ivar Gravdal (37) mistet livet i Kjerag.

Foto: NRK

Stein-Ivar Gravdal og Bjørn-Eivind Årtun mistet livet da de holdt på med sin store lidenskap; storveggsklatring.

– Preget hele aksjonen

Begge de to fjellklatrerne var svært kjente i klatremiljøet, og i tillegg var Gravdal en sentral skikkelse i Rogaland Alpine Redningsgruppe.

Derfor var helgens oppgave ekstra tung for redningsgruppen og 330-skvadronen.

Bjørn-Eivind Årtun

Kameraten Bjørn-Eivind Årtun (45) omkom i Kjerag.

Foto: Privat

– Det var veldig vanskelig. Det rammet noen vi kjente godt, og vi samarbeidet med Stein-Ivar i flere år, sier pilot i 330-skvadronen, Hermod Haukenes, til NRK.

Han forteller at 330-skvadronen er avhengige av hjelpen fra den alpine redningsgruppen i forbindelse med slike oppdrag, og de blir derfor godt kjent med medlemmene i gruppen.

– Det var ekstra alvorsbetinget ettersom vi samarbeidet med hele den alpine redningsgruppen under aksjonen, og det var en av deres nærmeste som var rammet. Det preget hele aksjonen, sier Haukenes.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Hentet ut omkomne fjellklatrere

330-skvadronen hentet søndag de to omkomne fjellklatrerne fra Kjerag.

Foto: 330-skvadronen

Mistet en av sine viktigste menn

På grunn av dårlig sikt lørdag måtte de avbryte hjemhentingen av de to omkomne lørdag. Derfor ble den spesielle aksjonen utsatt en ekstra dag.

Det er første gang vi henter forulykkede klatrere i Kjerag, og det er første gang vi opplever at det er en egen kamerat. Det er det vi har fryktet. Vi har snakket tidligere om at en av våre en dag kan bli rammet. Og nå skjedde det, sier Bjørgen.

Ture Bjørgen, RAR

Ture Bjørgen i Rogaland Alpine Redningsgruppe mistet et medlem, en god kamerat, i klatreulykken i Kjerag.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK

Lederen for RAR forteller at Gravdal var en av de største ressursene redningsgruppen hadde.

– Stein-Ivar var ikke bare et medlem av gruppen vår, han var et av de største lysene i gruppen vår. Han hadde ekstrem erfaring og tilførte gruppen vår utrolig mye med å stadig utvikle nye metoder.

– Han hadde veldig gode og viktig syn på dette med redningsarbeid.

– Viktig

Selv om det har vært gruppens tyngste oppdrag noensinne, er Bjørgen glad for at det var de som fikk i oppgave å hente ut sine døde klatrekamerater.

– Når det meningsløse skjer med at unge, flotte gutter omkommer, så har det fått en eller annen form for mening for de av oss som deltok.

– Folk har fått følt at de har fått gjort noe som er viktig i forbindelse med den forferdelig hendelsen, sier han.

Drev med krevende klatring

Bilde Kjerag

Isklatringen var formålet for turen til Kjerag for de to fjellklatrerne.

Foto: Rogaland Alpine Redningsgruppe

Gravdal og Årtun var på tur i Kjerag for å klatre i is da den tragiske ulykken skjedde. Isklatring har blitt stadig mer populært de siste årene, og de to hadde solid erfaring med den formen for klatring.

– Det er vurdert som mer risikofullt enn vanlig klippeklatring. Samtidig er det vanskelig å være veldig generell. Men med isklatring har man mye skarpt utstyr med seg, så konsekvensene av feil kan være mye større da, forklarer lederen av RAR.

– Isklatring er krevende. Is er et foranderlig medium. Men på en annen side kan man klatre i is på en veldig trygg og skikkelig måte.

Leter etter årsaken

Årsaken til ulykken er ennå ikke avklart. Nå skal redningsgruppen bidra til å finne ut hva årsaken til den tragiske hendelsen var.

– Vi er allerede i gang med det arbeidet, blant annet med å dokumentere forskjellige ting som kan kaste lys over det som har skjedd. Jeg er sikker på at vi skal finne utav årsaken, avslutter Bjørgen.

Ture Bjørgen og Hermod Haukenes

Haukenes i 330-skvadronen og Bjørgen i Rogaland alpine redningsgruppe var samlet på Sola etter å ha hentet de to omkomne fjellklatrerne.

Foto: Ole Andreas Bø / NRK